Lavere stemmeprocent

Gladsaxe topper, og Svendborg skrabte bunden

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To urafstemninger og dramatisk formandsskift i foråret gav ikke højere stemmeprocent fra de aktive medlemmer ved hovedstyrelsesvalget i december, og masser af læserbreve om pensionsforhold betød heller ikke, at flere pensionister stemte. Tværtimod.

Men der er store forskelle. I Gladsaxe var stemmeprocenten 100 på seks af kommunens 14 skoler, og kredsens samlede stemmeprocent blev 85,6. Men i Svendborg lod syv ud af ti DLF-medlemmer være med at aflevere stemmesedlen!

- Vi gør alt, hvad vi kan for at få folk til at stemme, siger Gladsaxe-lærernes formand Henrik Poulsen.

Tillidsrepræsentanten har en medlemsliste, hvor der krydses af, hvem der har stemt, så der kan offentliggøres lister på skolerne om, hvordan hver enkelt skole placerer sig. Der uddeles ekstra stemmesedler, der ringes til medlemmer, der er syge, og der sendes breve med frankerede svarkuverter til arbejdsløse og til medlemmer, der er på orlov.

- Vi sætter fokus på valget, og vi fortæller, at vi har en god kandidat, men folk sætter selv krydset, siger Henrik Poulsen, som ikke ser noget problem i, at kredsen også udlover præmier.

- Alle skoler, som havde en stemmeprocent over 90, kunne købe en flaske snaps eller noget chokolade til julefrokosten, det synes jeg er helt fint, en afstemning er også en fest i et demokrati. Vi er stolte over, at medlemmerne slutter op om foreningens arbejde, siger Henrik Poulsen.

I Svendborg er det ikke stolthed, der præger kredsformanden.

- Vi er dybt frustrerede over, at kun 30 procent stemte hos os, siger Torben Møller Petersen, som forudser en alvorlig diskussion både i kredsstyrelsen og på næste generalforsamling.

- Medlemmerne bruger kredskontoret og styrelsen særdeles meget til daglig, derfor har jeg svært ved at give en forklaring på, at vi skraber bunden, siger Torben Møller Petersen.

- Svendborg har altid en lav valgdeltagelse, men vi har aldrig været så langt nede før. Det kan være tavs protest over foreningens generelle linie, jeg ved det ikke, for så skulle det jo gælde hele landet. Vi har tidligere sagt nej til at udlove Gammel Dansk og den slags, men måske skal vi forsøge det næste gang, siger Svendborg-lærernes formand.

På landsplan stemte hver 50,6 procent i den store valggruppe I. (For fire år siden var stemmeprocenten 52,3.) Valggruppen omfatter først og fremmest lærere, børnehaveklasseledere og skoleledere.

I pensionisternes valggruppe II stemte kun 27,1 procent. (I 1991 var stemmeprocenten 28,6.)

I begge tilfælde var det også en nedgang i forhold til tidligere hovedstyrelsesvalg. I 1987 var den samlede stemmeprocent 54,4, i 1991 var den faldet 49,9 og i 1995 kom den ned på 47,4.

I valggruppe I stemte 28.969 medlemmer, i valggruppe II stemte 2.431. I alt 66.257 medlemmer har ret til at stemme i DLF.

- Det er meget problematisk, at deltagelsen bliver ved med at falde, siger DLF's formand, Anni Herfort.

- Vi må se på alle forhold både de politiske og de mere tekniske. Hvis der overhovedet er noget, der kan knække kurven, så skal det forsøges, medlemmerne må indse, at vi har brug for deres deltagelse. Det drejer sig om deres arbejdsforhold, derfor er det vigtigt, at de stemmer.

-th