Skolen skal have højt til loftet
Nyt hæfte fra Statens Byggeforskningsinstitut rådgiver om indeklima i undervisningsrum
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Højt til loftet og god adgang for dagslys i alle lokaler. Det er vigtigt i en sund skole. Desværre er der mange skoler, der ikke lever op til de krav. De har tvært-imod dybe rum og lavt til loftet.
Men i erkendelse af at ventilationssystemer ikke altid fungerer optimalt, anbefaler forskere fra By og Byg - Statens Byggeforskningsinstitut - at man i stedet gør skolerne mere robuste over for indeklimaproblemer. Det kan netop ske ved at øge rumvolumen i lokalerne.
Forskerne har nu samlet deres viden om sunde undervisningslokaler og udgivet et hæfte med anbefalinger. Hæftet kan bruges til planlægning af ombygning, tilbygning eller nybygning af skoler samt til at tjekke skolens lokaler og se, om man kan udbedre dårlige forhold. Branchearbejdsmiljørådet Undervisning og Forskning har støttet projektet økonomisk.
Med højt til loftet mener forskerne mindst tre til fire meter. Det betyder noget, fordi det vil give et større rumvolumen i lokalerne, og dette kan mindske indeklimaproblemerne. Desuden giver mere volumen og højt til loftet mulighed for at kombinere mekanisk og naturlig ventilation.
Højloftede rum betyder også større adgang for dagslys, som er vigtigt for vores velbefindende, og som derudover sparer på det kunstige lys og dermed på elregningen.
Forskerne gør i hæftet opmærksom på, at indeklimaproblemer ofte skyldes ændret brug af bygningerne, ændrede undervisningsformer, elevernes ændrede fysiske adfærd i skolerne samt utilstrækkeligt vedligehold af bygningerne.
Hæftet tager udgangspunkt i folkeskoleloven og bygningsreglementet. Det handler om størrelse af lokaler, temperatur og træk, ventilation og luftkvalitet, dagslys og belysning, lyd og akustik, fugt og skimmelsvampe. Forskerne nævner problemerne med de flade tage, dårlige drænforhold, og de anbefaler, at man tænker meget over, hvilke materialer man anvender ved skolebyggeri. Materialerne skal være slidstærke samt lette at vedligeholde og rengøre.
Folkeskolerne udgør omkring otte millioner kvadratmeter bygningsareal, hvilket er over halvdelen af den kommunale bygningsbestand. Stigende elevtal, folkeskolelovens ændrede krav og nedslidningen af skolerne betyder, at der i de kommende år skal bruges milliarder af kroner på om-, til- og nybygning af skoler.
hela
Hæftet kan købes for 65 kroner hos By og Byg, postboks 119, 2970 Hørsholm, eller det kan læses på www.by-og-byg.dk