'Vi skal have løst den gordiske knude, at det skal være gratis at modtage undervisning, men at det er en del af det at være barn i 2013, at man har en digital platform til brug i fritiden og i skolen, som man føler ejerskab over', siger John Klesner
Foto: John Karakatsanis
Kan man kræve, at elever medbringer eget it-udstyr?
Skolens it-udstyr står ubenyttet hen eller går i stykker, fordi eleverne ikke føler ansvar for det. Det er uholdbart for samfundsøkonomien, mener formanden for it-vejlederforeningen. Han foreslår, at man hæver beløbet på børnechecken og kræver, at eleverne medbringer deres eget udstyr.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er en helt basal del af det at være barn i 2013, at man har en digital platform til brug både i fritiden og i skolen. Og da børnechecken skal dække et barns basale behov, var det måske en løsning at hæve beløbet på den og så kræve, at eleverne selv medbringer pc, mac, tablet eller anden platform i undervisningen - den såkaldte 'bring your own device'-strategi.
Det mener en af folkeskolen.dk's faste it-bloggere, it-vejlederforeningens formand John Klesner.
"Mit bud skal ses som et oplæg til, at vi skal til at tænke ud af boksen. Vi skal have løst det problem, at elevernes har digitale værktøjer derhjemme, som er i brug alle andre timer, end når de er i skole - samtidig med, at skolen investerer i platforme, der enten ikke bliver brugt eller går i stykker, fordi eleverne ikke føler ejerskab. Det giver ikke mening samfundsøkonomisk", siger han, da folkeskolen.dk fanger ham på en mobiltelefon fra London.
Smadrede iPads koster kassen
John Klesner præsenterede sit løsningsforslag i et blogindlæg på folkeskolen.dk's faglige netværk om it i undervisningen, og det har fået flere brugere af netværket til tasterne.
It-blog: Når skolen alligevel aldrig vil kunne hamle op med samme standard som elevens egen pc
Gratis undervisning for alle
Thora Hvidtfeldt Andersen, lærer på Beder Skole, spørger til, hvordan det harmonerer med, at uddannelse i Danmark skal være gratis.
"Jeg har i denne sammenhæng hørt sige, at blyanter også forventes købt af forældrene - men computere har en noget anden pris. Desuden er det absolut muligt, at en skole ville tabe sagen, hvis den forlangte af forældrene, at en elev skulle medbringe blyanter for at deltage i undervisningen", skriver hun.
"I disse tider øges indkomstforskellene i Danmark - det er så trist, at man netop nu mener at kunne basere undervisningen på elevers egne materialer".
John Klesner er klar over, at det er svært at kombinere gratis undervisning med krav om, at alle medbringer eget it-udstyr.
"Det kolliderer med principper om, at uddannelse skal være gratis, men vi skal have fundet en løsning i form af en eller anden ligningsordning, så alle elever får en digital platform til brug i fritiden og i undervisningen. Det er det, jeg kommer med et bud på, hvordan kan lade sig gøre", siger han.
Eleverne vedligeholder ikke egne computere
Flere peger også på, at eleverne vil medbringe forskellige platforme med forskellige styresystemer, som vil gøre det svært at køre et samlet undervisningsforløb - også selvom mange digitale undervisningsmaterialer kører direkte i browseren.
"Eleverne får i mange tilfælde ikke holdt deres computere funktionsdygtige, og alle mulige mærkelige programmer kan gøre deres computerbrug til en langsom og frustrerende oplevelse. Der er naturligvis styr på, at facebook og lignende spiller, som det skal, men resten af opdateringerne sejler ofte", skriver Bo Kristensen.
Det problem mener John Kesler i stedet skal ses som en mulighed for at gøre digital dannelse til en del af undervisningen.
"En del af den digitale dannelse er jo også at lære eleverne, hvordan de vedligeholder deres computere. Skolen skal naturligvis sørge for at give eleverne nogle gode vaner om vedligeholdelse og forebyggelse mod virusangreb", siger han.
"Skolerne skal naturligvis sørge for supportordninger. Den kunne for eksempel varetages af it-kyndige elever. Med digitale læremidler forsvinder behovet for bogopsættere på skolebiblioteket, der får 40 kroner i timen. For den samme pris kan man sagtens få nogle dygtige elever til at yde support".
KL: 'Bring your own device' er fremtiden
I en mail til folkeskolen.dk skriver formand for KL's Børne- og Kulturudvalg, Jane Findahl, at regeringen og KL med Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi allerede har sat som mål, at eleverne skal medbringe eget udstyr.
"I aftalen forudsættes det, at eleverne som udgangspunkt medbringer egen bærbar enhed, og at skolerne stiller udstyr til rådighed for enkelte elever, der selv ikke har mulighed for at medbringe. Og kommunerne er i fuld gang med at opfylde denne målsætning", skriver hun.
Det er der et godt signal i, mener John Klesner.
"Men KL har budgetteret med, at det er 25 procent, som ikke kommer til at medbringe. Og der er forskel på ikke at have råd og så vælge ikke at medbringe. Hvis 25 procent ikke medbringer, er det stadig det offentliges job at sørge for, at de får en platform til brug både i fritiden og i skolen, som eleven igen ikke føler ejerskab over", siger han.
"Man kunne for eksempel forestille sig, at man skulle lægge en form for depositum, som kunne medføre sådan et medejerskab. Vi skal i hvert fald på en eller anden måde have løst den gordiske knude, at det skal være gratis at modtage undervisning, men at det er en del af det at være barn i 2013, at man har en digital platform til brug i fritiden og i skolen, som man føler ejerskab over", slår John Klesner fast.