SF-udspil

Gruppeformand Jacob Mark og formand Pia Olsen Dyhr præsenterer i dag et såkaldt 'Apollo-program',hvor partiet vil tænke stort, samtidig med at man erkender, at man ikke kender alle svarene på, hvordan man sikrer børni Danmark et godt børneliv.

SF vil tænke stort og afsætte 8 milliarder ekstra til børn og skole

SF's folketingsgruppe lancerer i dag et 'Apollo-program' for et bedre børneliv - herunder også bedre arbejdsvilkår for lærere og pædagoger

Offentliggjort Sidst opdateret

"Vores børn er ikke tjent med udslidte skoler og med lærere og pædagoger, der er presset alt for hårdt. Lad os fixe det her! Lige nu er der et økonomiske vindue til at investere massivt i at få rammerne om vores børn på plads igen", siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

"Vi ønsker et markant løft i den danske folkeskole, siger SF's gruppeformand, Jacob Mark, på et pressemøde i Odense, skriver Ritzau. Han peger på, at skolerne  er pressede.

"Der er flere elever per lærer, og det betyder, at flere elever har brug for særlig støtte, hvilket går ud over kommunernes økonomi".

Han tror også på, at det kan lade sig gøre at finde de lærere og pædagoger, der er brug for, hvis de får bedre arvejdsvilkår:

"Jeg tror, mange offentligt ansatte har forladt deres fag, fordi det er for råt og for hårdt, så når vi forbedrer deres arbejdsmiljø, tror jeg også på, at de vender tilbage", sagde han på et pressemøde i Odense i dag. 

'Apollo-program'

Partiet lancerer efter sit sommergruppemøde et såkaldt 'Apollo-program' på børneområdet med henvisning til dengang i 1950'erne, hvor USA satte sig som mål at sende den første mand til månen. 

"Den gang lykkedes det for Nasa at få en mand til månen, fordi Apolloprogrammet lagde op til at turde tænke stort. Turde tænke at det umulige var muligt", skriver partiet i en pressemeddelelse.

SF vil øremærke 3,5 milliarder kr. til børneområdet. Pengene skal bruges ud fra forslag fra et trivselsråd af eksperter, organisationer og fagfolk, som skal have de økonomiske rammer til at tænke stort. Derudover vil partiet afsætte 4,7 milliarder kr. til konkrete initiativer, som man allerede ved virker. Fx færre elever i klasserne, minimumsnormeringer, og flere barns sygedage til forældrene.

SF vil altså finde 8 milliarder (fuldt indfaset i 2030)  ekstra til børne- og skoleområdet.  Partiet peger på, at det økonomiske råderum er vokset,så er der er et sjældent vindue for at kunne investere:

"Det er for skødesløst bare at strø de penge ud som skattelettelser. Vores velfærd er på mange områder i knæ, og vi står over for nogle hårde prioriteringer for at genoprette den. Vi mener pengene bruges bedst på vores børn – både som investering på den korte og den lange bane", siger Pia Olsen Dyhr.

SF's 'Apollo-program'

Tiltag Økonomisk ramme fuldt indfaset; mio. Kr.
Trivselsråd og økonomisk pulje til nye tiltag3.500
Frihed ifm. børns sygedage2.000
Lige barsel for tidligt fødte20
Et løft af folkeskolen1.000
Styrke børn og unges deltagelse i idræts- og fritidslivet300
Forsøg med gratis skolemad i udsatte boligområder150
Let tilgængeligt tilbud inden for 14 dage200
Akut- og straksbehandling i psykiatrien300
Minimumsnormeringer på institutionsniveau400
Minimumsnormeringer i tidlig-SFO250
Udvidelse af gratis psykologhjælp100
Samlet ramme8,22 mia. kr.