Finanslov

Finansminister Nicolai Vammen (S) præsenterede i dag regeringens finanslovsforslag sammen med økonomiminister Stephanie Lose (V) og uddannelses- og forskningsminister og fungerende kulturminister Christina Egelund (M).

Her er regeringens finanslovsforslag på skoleområdet

Der er ingen nye penge til folkeskolen i SVM-regeringens finanslovsudspil, som lærernes formand kalder for "meget skuffende". 

Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringen vil bruge en stærk og robust dansk økonomi til at investere i den nære velfærd.

Sådan lød det på et pressemøde i Finansministeriet fredag formiddag, da finansminister Nicolai Wammen (S), økonomiminister Stephanie Lose (V) og uddannelses- og forskningsminister og fungerende kulturminister Christina Egelund (M) præsenterede regeringens finanslovsforslag for næste år.

Folkeskolen har samlet finanslovsforslagets vigtigste punkter på skoleområdet.

Levende Musik i Skolen fortsætter

I årene 2025-2027 afsættes der 90 millioner kroner, og i 2028 115 millioner kroner til at videreføre initiativer, hvis finansiering stod til at løbe ud.

Det betyder blandt andet af, at Levende Musik i Skolen under Center for Undervisningsmidler får midler. Levende Musik i Skolen arrangerer blandt andet koncerter for skoleelever, afholder workshops og udarbejder undervisningsmateriale.

Undervisningsministeriet og skolestyrelserne skal spare

Allerede tidligere på ugen stod det klart, at regeringen i 2025 vil spare omkring 1.000 årsværk i den statslige administration.

Besparelsen rammer også Børne- og Undervisningsministeriet, hvor der fra næste år skal spares 38,8 millioner kroner. Fra 2026 skal der spares 46,7 millioner kroner årligt.

Ifølge netmediet Altingets oplysninger betyder det konkret, at der skal fyres 35-40 ansatte i ministeriets departement.

Også Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) og Styrelsen for It og Læring (Stil) rammes af besparelser. Her skal der ifølge Altinget fyres henholdsvis 70 og 40-50 medarbejdere.

500 millioner til velfærd og grøn omstilling

Regeringen har til den såkaldte forhandlingsreserve afsat 500 millioner kroner årligt i 2025-2028, som regeringen kan forhandle om med oppositionspartierne. Her lægger regeringen op til, at pengene skal gå til velfærd og grøn omstilling.

DLF: Udspillet forsømmer folkeskolen

Hos Danmarks Lærerforening vækker regeringens finanslovsforslag langt fra begejstring. I en pressemeddelelse lyder det fra foreningen, at forslaget ikke leverer den nødvendige finansiering til de initiativer på folkeskoleområdet, der i marts blev aftalt mellem partierne i forligskredsen.

”Ministeren har tidligere sagt, at der venter en 2. halvleg på folkeskoleområdet, hvor der også skal ses på økonomien. Men vi må bare konstatere, at regeringen i hvert fald ikke har tænkt sig at sparke den i gang med det her finanslovsudspil. Det er meget skuffende. Men vi sidder selvfølgelig stadig klar ude i omklædningsrummet og holder os klar til når fløjten lyder”, siger formand Gordon Ørskov Madsen i pressemeddelelsen.

”Vi oplever, at der er en politisk opmærksomhed på behovet for investeringer i folkeskolens almenområde. Nu mangler vi bare at se den opmærksomhed blive til reel politisk handling. Det er en bunden opgave på politikernes bord”, lyder det videre fra lærernes formand. 

Hele finanslovsforslaget kan læses her.