Praktik

"At være skolelærer skal være et kald, helt nede i maven", siger lærer og praktiklærer Maria Reinert-Petersen.

Praktiklærer: ”Vi skal fortælle, hvor dejligt det er at være lærer”

Maria Reinert-Petersen elsker at være lærer. De seneste to år har hun været praktiklærer. Hun mener, at praktiklærerne har en vigtig opgave i at dele deres begejstring over at være lærer med de lærerstuderende. 

Offentliggjort Sidst opdateret

”Skulle vi vende bøtten lidt?”

Sådan lød bønnen fra lærer Maria Reinert-Petersen, 31 år, i en mail til Folkeskolen. Hun synes, at mange af de artikler, hun læser, handler om alt det, som ikke fungerer. 

Som praktiklærer er hun bange for, at de mange negative historier om skolen skræmmer de unge mennesker væk fra læreruddannelsen. 

”Jeg er enig i, at samfundet og eleverne har en helt anden måde at være til i verden, end da jeg gik i skole for 15 år siden. Jeg ved, at vi som lærere har 1000 'usynlige' opgaver hver eneste dag. Men jeg mener bestemt, at der er behov for at belyse alle de fantastiske sider ved lærerfaget”, siger Maria Reinert-Petersen.

"Jeg føler mig privilegeret og heldig"

Maria Reinert-Petersen er lærer på Færøerne. Hun er uddannet lærer fra professionshøjskolen UCL i 2020. Hun tog uddannelsen online, fordi hun samtidig arbejdede fuld tid som lærer på Færøerne. 

Hun har været i praktik i Danmark og mener, at det færøske skolesystem er så tæt på det danske, at hun godt kan tillade sig at pege på alle de ting, hun synes er rigtig gode ved at være lærer.

”Vi har kæmpestor frihed i vores arbejde. Vi har mulighed for en hverdag, hvor ingen dage er ens, og hvor vi har en kæmpestor aktie i en masse fantastiske menneskers liv og trivsel", siger hun.

"Jeg føler mig privilegeret og heldig over at være skolelærer, og jeg er bange for, at mange springer fra uddannelsen, fordi den får al for meget negativ omtale”, siger Marie Reinert-Petersen.

Praktiklærere har et ansvar

Hun har ikke en praktikvejlederuddannelse, men det står helt sikkert på hendes ønskeliste. Lige nu læser hun en kandidat i pædagogik og sociologi. 

Hun føler sig heldig over at have studerende i praktik, fordi hun kan give videre, hvad hun selv elsker ved at være lærer. 

"At være skolelærer skal være et kald, helt nede i maven. Det er en gave, man må have en lyst til at give en bid af sig selv, men med risiko for at modtage 500 små gaver hver eneste dag". 

Kunne hun bestemme, ville de studerende bruge en større del af uddannelsen på praktik.  Hun mener, at praktiklærere har et stort ansvar for at fortælle alt det gode, der er ved at være lærer. For det er vigtigt at sige det højt, mener Maria Reinert-Petersen.

”Jeg elsker at være lærer. Jeg elsker at stå op hver dag og have indflydelse på de unge mennesker. Jeg føler, at jeg lærer noget hver dag. Jeg har arbejdsfrihed, så jeg selv kan bestemme, hvad jeg vil præsentere dem for. Jeg kan gøre, så det lige præcis passer til den klasse, jeg står i. I 9. b kan det være løst, men 9. a skal have mere styring”, siger hun.

"Vi skal fortælle, at vi brænder for det"

Maria Reinert-Petersen fortæller, at lige præcis den del, oplever hun, at praktikanter kan have svært ved.

”Det handler om at stå op om morgenen og se alle børnene. Praktikanter kommer og har lavet planer og er dygtige, men de fanger ikke eleverne. For det er relationen, der betyder noget. Det er en kæmpe gave at kunne opbygge de relationer, og det skal de lære hos os, og vi skal hjælpe dem”.

”Vi skal fortælle om, hvor dejligt det er at være lærer. Rigtig mange børn og unge har en opfattelse af, at vi bare er der, fordi vi ikke kan andet. Vi skal fortælle, at vi brænder for det, at fagligheden bobler i os, og at vi godt kan lide at være sammen med mennesker og har et omsorgsgen".