"Hvis forældrene kendte til alle de negative følgevirkninger, der er, ville de sige nej til offentliggørelse", siger formand for forældreorganisationen, Skole og Samfund, Benedikte Ask Skotte.
Privatfoto
Skole og Samfund: Forældre kender ikke testenes negative følger
Et flertal af forældre med børn i skolealderen vil have testresultaterne offentliggjort, viser ny meningsmåling. Det skyldes, at forældrene ikke kender til de negative følgevirkninger, der er forbundet med offentliggørelsen, mener Skole og Samfund.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Jeg tror dybest set ikke, at forældrene er klar over, hvad testene indeholder, og hvad de viser", siger formand for forældreorganisationen Skole og Samfund Benedikte Ask Skotte.
I alt 58 procent af forældrene i en undersøgelse ønsker offentlighed om skolernes nationale testscore, mens 37 procent mener, at det er en dårlig idé. Det er Rambøll Analyse/Danmark, som har foretaget rundspørgen for Morgenavisen Jyllands-Posten.
Negative følgevirkninger
At så mange forældre gerne vil have testresultaterne offentliggjort, handler om, at forældrene "bare gerne vil kunne gennemskue, hvad der foregår på skolen," mener Benedikte Ask Skotte.
"Forældrene kender ikke til de negative følgevirkninger, der er forbundet ved en at offentliggøre testresultaterne", siger hun og peger på, at offentlige testresultater ifølge flere undersøgelser fra blandt andet England fører til mere snæver undervisning, som bliver målrettet mod de kundskaber, der bliver målt i testene.
Hver femte vil flytte deres barn
Undersøgelsen viser desuden, at hver femte forældre vil flytte deres barn til en anden skole, hvor eleverne klarer sig bedre i testene. Svarene viser ifølge forældrenes organisation Skole og Samfund netop, hvorfor man ikke skal offentliggøre resultaterne.
"Jeg frygter, at offentlige test vil få forældre til at flytte deres børn, selv om det har store psykiske konsekvenser for et barn at flytte skole. Jeg tror, at mange forældre ikke har forstået, at en test er et øjebliksbillede, der måler få millimeter af, hvad der foregår i skolen", siger Benedikte Ask Skotte.
"De nationale test er tænkt som et evalueringsredskab internt på skolen, og der skal de have lov til at blive. Hvis forældrene kendte til alle de negative følgevirkninger, der er, ville de sige nej til offentliggørelse", siger hun.
De nationale test har premiere i dag, hvor 38 skoler har meldt sig til at gennemføre testene. I løbet af dagen gennemfører omkring 900 elever en af seks nationale test inden for matematik, engelsk, biologi, geografi og fysik/kemi. Testperioden fortsætter frem til 1. maj.