Ø-jobbet stiller krav til din partner
Det kan knibe med at finde det andet job, når en lærer eller en serviceleder gerne vil arbejde på en af de små eller mindre danske øer
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Kunne du tænke dig et job på en af de mindre danske øer? Hvis det er tilfældet, gælder det om enten at være single eller at have en partner med den rigtige beskæftigelse.
Udbuddet af stillinger er nemlig så begrænset, at det kan være ensbetydende med ledighed for den, der følger med.
»Det er måske den vigtigste årsag til, at folk ikke søger et job hos os. De færreste par er indstillet på, at det kun er den ene, der skal have et godt job«, siger Lars Rud, kommunaldirektør på Ærø.
Den store ø syd for Fyn har generelt ikke svært ved at skaffe arbejdskraft, men inden for en række jobkategorier kan bunken af ansøgere være lav, og i perioder kan der være en del ubesatte stillinger blandt andet på social- og sundhedsområdet.
»Vi har i samarbejde med en af vores største virksomheder taget initiativ til at gøre det nemmere at skaffe et job til ægtefællen, men der er ikke så mange jobmuligheder, og vi vil aldrig kunne tilbyde job til alle, der følger med, når vi ansætter en ny lærer eller serviceleder«, siger Lars Rud.
Kommunaldirektør Robert Rasmussen, Samsø, nikker genkendende til problemet. Øen i Kattegat ligger ligesom Ærø en times sejlads fra fastlandet, og det er de færreste, der har tid og råd til at pendle efter et job på de vilkår.
»Vi har konkrete problemer med at skaffe sygeplejersker og socialrådgivere. Tidligere kneb det også med at skaffe medarbejdere til vores folkeskole, men i dag ser det ud til, at mange lærere synes, det er spændende at prøve at bo og arbejde på en mindre ø«, siger kommunaldirektøren.
Hvis du har en partner, der også skal have et job, er det generelt lettest at skaffe, hvis han eller hun har en kort eller mellemlang uddannelse. Virksomheder og institutioner på mindre øer beskæftiger nemlig langt flest medarbejdere inden for traditionelle håndværksfag og uddannelser på samme niveau.
På Samsø oplever man, at boforholdene også spiller en stor rolle for, om folk søger et job.
»Vores udviklingskontor får henvendelser fra folk, der gerne vil søge et job, men som først vil have at vide, om vi kan stille en passende lejebolig til rådighed. Man vil nødig købe et hus, hvis det viser sig, at ølivet ikke er så tiltrækkende som ventet«, siger Robert Rasmussen.
Ølivet, som kommunaldirektøren snakker om, er karakteriseret ved at være mere overskueligt og mere trygt end livet i en af de store byer.
Et andet nøgleord er nærhed, hvilket Lars Rud mener både kan være en fordel og en ulempe.
»Selvom der er 7.000 indbyggere på Ærø, kan man sige, at alle på godt og ondt kender hinanden. Det skal man være indstillet på«, siger han.
Er man det, og kan man leve uden store kulturtilbud og uden et intenst caféliv, er det tiltrækkende at flytte til et sted med vand til alle sider.
»Ikke mindst om sommeren er det meget attraktivt at være så tæt på naturen, som man er på en ø af vores størrelse. Det plejer at tælle kraftigt med på plussiden, når folk overvejer at søge job her«, siger Lars Rud.
Øer som Ærø, Samsø og Fanø har flere forskellige typer af job, der henvender sig til medlemmerne af Danmarks Lærerforening, men på de mindste øer er det hovedsageligt læreruddannede, der er bud efter. Det er der på ti af de 27 øer, der er medlem af Sammenslutningen af danske Småøer. Den 11. er måske på vej. En familie med fire børn er flyttet til Tunø. Det kan føre til, at øens skole åbner igen efter et par år uden lærer og elever. |