Smagens Dag afholdes hvert år den sidste onsdag i september. I år deltager flere hundrede skoler
Foto: Smagens Dag
Umami bliver undersøgt til Smagens Dag
Traditionen tro afholdes Smagens Dag den sidste onsdag i september. Flere hundrede skoler har derfor i dag sat smagen på skoleskemaet, og i år er det den såkaldte femte smag umami, der kommer i fokus.
UMAMI
Ordet umami stammer fra japansk og kan oversættes til'velsmag'.
Umami er et smagsforstærkende stof, som får mad til at smage afmere.
Nogle råvarer har et naturligt højt umami-indhold. Det gælder isærkød og grøntsager.
Umami-navnet dækker over stoffet glutamat.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Eleverne på de deltagende skoler skal i dag lære at kende forskel på de fem grundsmage; surt, sødt, salt, bittert og umami. Og det er særligt den sidste smag, umami, eleverne skal stifte bekendtskab med. De skal blandt andet undersøge, hvilke råvarer der især indeholder umami-smagen, samt opleve, hvordan umami virker som smagsforstærker på mad, der ellers ikke smager af så meget.
Sanserne i brug På Molsskolen på Djursland er skolens mere end 200 0.-3.-klasseselever med til Smagens Dag. De startede med en sang om umami, hvorefter den lokale slagter kom på besøg med både okse- og svinehoveder og -haler.
Fødevareministeren: Smagen grundlægges i folkeskolen
Eleverne er derefter fordelt på forskellige værksteder, hvor de enten skal undersøge umami eller tilberede mad, som indeholder umami. Et værksted skal eksempelvis lave tre forskellige slags hakkebøffer - normale, nogen toppet med tomat og rucola og nogen med champignoner stegt i fiskesovs. Formålet er, at eleverne skal smage forskellen på mængden af umami.
Efter en præsentation foran de andre elever kl. 12, skal eleverne rundt og smage ved de forskellige værksteder. Jette Boesen, hjemkundskabslærer på Molsskolen, synes, Smagens Dag er et rigtig godt arrangement.
"Det er dejligt at se, hvor engagerede eleverne er. De får nogle sanser i brug, som de ikke er vant til, og smagt på nogle ting de måske ikke har prøvet før. Det er rigtig godt. Desuden blander vi dem på tværs af klasser og årgange, så hos os er det også et rigtig godt socialt arrangement", siger hun.