Fødevareminister Henrik Høegh mener, at skolerne skal undervise eleverne i god smag, ordentlige råvarer og økologi

Fødevareministeren: Maddannelse skal grundlægges i folkeskolen

Fødevareminister Henrik Høegh vil have mere og sundere mad på skemaet i folkeskolen. Det er en af pointerne fra en debatdag om hurtigmad. Henrik Høegh vil fremlægge sagen for undervisningsministeren.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er skolernes opgave at undervise børn om god smag, ordentlige råvarer og økologi. Det var en af de pointer, som fødevareminister Henrik Høegh tog med sig fra en debatdag om hurtigmad.

"Vi har fået en masse gode tanker og ideer på blokken. Vi skal arbejde mere med maddannelse, så vi alle sammen øger vores bevidsthed om, hvad vi spiser. Vi skal starte hos de unge i institutioner og skoler. Det er oplagt, at jeg tager kontakt til undervisningsministeren", siger Henrik Høegh.

En af de ting, som Henrik Høegh vil tale med undervisningsminister Tina Nedergaard om, er madordninger, hvor klasserne skiftes til at have ansvaret for at hele skolen får sund frokost.

Skolebestyrelserne skal provokeres

Fødevareministeren mener, at skolebestyrelsen skal tage stilling til den sunde mad.

"Jeg vil gerne give de enkelte skoler en vis frihed. Jeg vil gerne provokere skolebestyrelserne til, at de tager stilling. Hvad synes de, er det rigtige? Jeg vil ikke diktere, hvordan læseplanen skal være", siger Henrik Høegh.

Formand for Skole- og udviklingspolitisk udvalg i Danmarks Lærerforening Dorte Lange ser ikke noget nyt i, at skolerne er ansvarlige for elevernes maddannelse.

"Skolerne godt ved, at det er deres opgave. I faget hjemkundskab og i det timeløse fag "sundhed", som har sit eget faghæfte med mål for faget, indgår viden om råvarer, smag og sundhed. I øvrigt er det "Smagens dag" den 29. september, hvor temaet i år er "Smag med chokolade". Sådan nogle lejligheder giver mulighed for at give motivation i undervisningen og vække elevernes nysgerrighed. Det er et godt udgangspunkt for læring", siger hun.

VIFFOS: Begynd med seminarierne

Gitte Gross, centerleder for Nationalt videncenter for fødevarer og sundhed, VIFFOS, deltog også på debatdagen. Hun mener, at maddannelsen skal begynde allerede på læreruddannelsen.

"Maddannelsen skal begynde allerede i læreruddannelsen, så alle arbejder i den samme retning, og der er kvalificerede folk til at undervise eleverne. Børnene skal ikke kun lære teoretiske færdigheder, det praktiske element er også vigtigt", siger Gitte Gross.

Kogemanden Nikolai Kirk var af samme opfattelse.

"Børnene skal lære at lave mad. Hvis man ikke lærer at lave mad, så kan du ikke lide den mad, du laver, og så spiser man den hurtige mad. Vi bliver dårligere og dårligere til at lave mad. Mange kan faktisk ikke lave mad. Politikerne kan gøre noget ved det her. Det tager tid, det er besværligt og der er sikkert ikke stemmer i det. Men vi har et ansvar for, at vores børn lærer at lave mad", siger Nikolai Kirk.