Madkulturen kan ikke forny hjemkundskab. Det kan de mennesker, der arbejder med faget, mener Judith Kyst
Madkulturen åbnet i Roskilde
Den moderne danske gastronomi skal ud til folket, og så skal vi have et danmarksmesterskab i hjemkundskab. Det er to af visionerne hos det nye madhus Madkulturen i Roskilde.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Danmarks nye gastronomiske knudepunkt, Madkulturen i Roskilde, holdt åbent hus for alle interesserede onsdag den 8. februar. Huset har til formål at støtte og fremelske projekter, der forsøger at højne kvaliteten af den mad, de mange danske hjem sætter på middagsbordet.
"Vi er meget inspirerede af det, der er sket inden for den danske gastronomi de seneste år, men det er jo kun en meget lille del af befolkningen, der tager et smut forbi en restaurant som for eksempel Noma. Det er noget af den kvalitetsbevidsthed og det nysyn på dansk mad, som vi vil forsøge at demokratisere", siger Judith Kyst, der er leder af det nye madhus. "Vi er sat i verden for at hjælpe med at styrke madkulturen ved at møde nogle af de aktører, der allerede er derude. Her vil vi i fællesskab forsøge at løfte dem op på et højere plan".
Madkulturen markerede åbningsarrangementet ved i Roskilde Avis at opfordre de lokale bysbørn til at lave og efterfølgende tage billeder af en til lejligheden opfundet Roskilde-ret. Roskildenserne kunne derefter lægge billederne af retten op på avisens Facebook-side. Et håndgribeligt eksempel på den demokratisering af gastronomien, som Judith Kyst ønsker at nærme sig.
Vind medaljer i hjemkundskab
Det er ikke kun landets forældre, der skal opfordres til at tage et skridt væk fra nationalretten spaghetti med kødsovs. Madkulturen har planer om at føre deres idéer helt ned i folkeskolen og den hjemkundskabsundervisning, der ifølge Judith Kyst er blevet et marginalfag.
"Vi har planer om at afholde et danmarksmesterskab i hjemkundskab efter sommerferien. Madkulturen kan ikke forny hjemkundskab. Det kan de mennesker, der arbejder med faget. Til gengæld kan vi måske hjælpe med at give det et løft, så der kommer mere prestige i det", fortæller Judith Kvist. "Én af grundene til, at hjemkundskab har mistet prestige, er måske, at det er et meget isoleret fag. Hos Madkulturen vil vi arbejde på en bedre integration med de andre fag i folkeskolen. Vi er blandt andet også inspirerede af det projekt med fokus på råvarer, som kører i Odense Kommune. Det vil vi føre op på et nationalt plan".
Kartoflen er sat i centrum i æstetisk læreproces
Projektet og det endelige hus, der tidligere hed MadX, har været undervejs siden juni 2009. Dengang som nu som et led i Fødevareministeriets udspil Grøn Vækst. Der er afsat en årlig pulje på 15 millioner til Madkulturens arbejde. Man forventer desuden en vis mængde ekstern finansiering.