I Tomas Nagels madkundskabstimer skal alle opskrifter skaleres meget op.
Foto: Marie Korsgaard Stange
På Tølløse Skole laves skolemaden i madkundskab
Tre gange om ugen serverer et madkundskabshold skolemad på Tølløse Skole. Det projekt har madkundskabslærer Tomas Nagel i år fået prisen for Årets madsjæl i folkeskolen for.
Her er juryens begrundelse
- "Tomas Nagel, Tølløse Skole, fordi han arbejder målrettet medat styrke elevernes gåpåmod og færdigheder i køkkenet på Tølløseskole. Juryen fremhæver, at hans store indsats med at lave enelevcafé, har skabt et stærkt fællesskab blandt eleverne omkringmaden og måltidet. Det er til stor glæde og gavn for hele skolen.Det er et vigtigt led i at styrke vores fælles madkultur med fokuspå måltidet, der samler os".
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Tre gange om ugen har madkundskabslærer Tomas Nagel på Tølløse Skole madkundskab. En gang om ugen er det 6. klasse, og to gange er det 7. klasserne, der har faget på skemaet.
Klasserne er delt i to, så eleverne kun hver anden uge har madkundskab. Til gengæld har de fire timer i træk fra kl. 8 - 12. Hver gang laver de mad til mellem 150-200 elever, for maden i madkundskab bliver solgt til skolens lærere og elever i elevcaféen til 25 kroner for et måltid.
"Formålet med det har hele tiden været, at vi synes, at det var begrænset, hvad man kunne inden for faget med de budgetter en skole nu har. På den her måde er det kunderne, der betaler for råvarerne, og dermed har vi flere penge at rutte med. Vi kan lave rigtig mad i forhold til den madkundskabsundervisning, vi kunne lave under normale omstændigheder", siger Tomas Nagel.
Årets madsjæl står for skolemaden i Ry
Store portioner
Elever og lærere forudbestiller ikke maden, derfor skal der altid laves store portioner.
"Vi er under levnedsmiddelkontrollen, og vi har ikke kapacitet til at køle ned under de regler om gensalg, der gælder. Derfor har vi ikke gensalg, men maden bliver uddelt gratis til udskolingseleverne, så får de ekstra glæde af det".
Eleverne skal derfor også have et hygiejnekursus for at lave mad til salg. Det kursus står Tomas Nagel for.
"Her lærer eleverne om de vigtigste ting som temperaturer og adskilte ting. Det ville jeg normalt også undervise i, men det får en ekstra opmærksomhed her", siger han og forklarer, at det er lidt anderledes madkundskabsundervisning på Tølløse Skole.
"De får også en hel masse erhvervserfaring, for det er et firma, vi driver. De får en fornemmelse af kundepleje. De ved, der skal laves et ordentligt produkt og fokusere på de ting, vi laver. Vi har en vigtig deadline. Vi kan ikke sige, at det er mislykket, for der er elever, der forventer at få et måltid".
Maden i elevceféen er alt fra mormormad til verdenskøkkenet.
"Det er hamberryg med flødekartofler, hjemmelavede kyllingenugget med ovnkartofler og salat og lasagne. Alt det som reelt ligger inden under det, som vi skal undervise i i madkundskab. Madkulturer, måltidens opbygning, sundhed og bæredygtighed. Det arbejder vi med, men de laver mad i store portioner", siger Tomas Nagel.
"Den undervisning, de får er stort set den samme, som de havde fået under normale omstændigheder. Men de får prøvet det noget mere. Når de gennemgår teknikker med en kyllingefilet, så gør de det med 20 - 25 kg filet. Når de skræller en gulerod, så prøver de det med ti kilo gulerødder".
En pris giver stor anerkendelse
Det var en stor anerkendelse for Tomas Nagel i september at modtage prisen for at være årets madsjæl i folkeskolen.
"Det var en af mine kolleger, der indstillede mig til prisen. Da jeg så blev nomineret af Arla som en af de tre, der kunne vinde prisen, var det ligesom at blive nomineret til en Oscar. Det var en helt vild ære og en meget stor anerkendelse. Jeg synes nærmest, jeg havde vundet ved at blive nomineret", fortæller Tomas Nagel.
Han var til inviteret med til et stort prisuddelingsevent i Dansk Industri i København.
"Det var en fantastisk oplevelse. Og jeg så vandt prisen, var det ekstra krymmel og kirsebær og alting. Det var en fantastisk oplevelse", siger han.
Det er Arla, der står bag priserne 'Generation food award', som Årets ildsjæl i folkeskolen er en del af. Prisen bliver uddelt hvert år. Læs mere via linket under denne artikel.