Anmeldelse

Fremmedsprog

En hjælp til egen fordybelse og stillingtagen

"Fremmedsprog - Tysk og engelsk" udmærker sig ved, at den efter kapitlerne har en række arbejdsspørgsmål, som hjælper læseren på vej til fordybelse og egen stillingtagen i forhold til sprogdidaktik.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2008 igangsatte det nationale videncenter for læremidler, Læremiddel.dk, et udviklingsprojekt, og heraf opstod en serie fagdidaktiske bøger, ”Mål og midler”. "Fremmedsprog – Tysk og engelsk" er en af dem. Den henvender sig til lærerstuderende og undervisere i sprogfagene. Forfatterne Bente Fogh Jensen, Helle Libenholt, Keld Skovmand og Finn Sørensen er undervisere henholdsvis fra læreruddannelsen, tilknyttet Læremiddel.dk og står bag undervisningsmateriale i tysk og engelsk.

Fakta:

Titel: Fremmedsprog

Forfatter: Bente Fogh Jensen, Helle Libenholt, Keld Skovmand og Finn Sørensen

ISBN: 9788771292480

Pris: 350

Sider: 240

Serie: Mål og midler

Forlag: Forlaget Klim

Bogen giver ud over grundige analyser af læreplanerne for tysk og engelsk også et glimrende historisk overblik over sprogundervisningens didaktik i tysk og engelsk fra det 19. århundrede og frem til i dag, hvor interkulturelle kompetencer og handlingsorientering er i fokus i sprogundervisningen anno 2013. Et godt kapitel, der giver overblik. Gennemgående for bogen er en kritisk analyse af de faglige metoder, som beskrives i fagenes læreplaner. Dette er overskueligt opstillet, men udmærker sig især ved selve sammenligningen mellem læreplanerne for engelsk og tysk. To fag med meget forskellige traditioner og vilkår i den danske folkeskole.

De mange oversigter, som bogen rummer, for eksempel over trin- og slutmål samt over de sproglige niveauer (A1-C2), som Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog har opstillet, bidrager til bogens læsevenlighed. Det er en bog, som er god at slå op i, og den skal nødvendigvis ikke læses fra ende til anden. Desuden udmærker den sig ved, at den efter kapitlerne har en række arbejdsspørgsmål, som hjælper læseren på vej til fordybelse og egen stillingtagen i forhold til sprogdidaktik.

"Fremmedsprog – Tysk og engelsk" har en grundig analyse af det engelske grundbogssystem "Wing – Wonderkids" og det tyske grundbogssystem "Du bist dran". Ved sidstnævnte vælger forfatteren dog at analysere første udgave af systemet, hvilket ikke synes helt fair, idet andenudgaven adskiller sig væsentligt fra førsteudgaven. Flere af de kritikpunkter, som forfatterne kommer med i forhold til "Du bist dran", første udgave, er rettet i anden udgave! Det er bestemt muligt, at Finn Sørensen, der har skrevet det kritiske kapitel om "Du bist dran", mener kritikken oprigtigt, men som læser kan man godt blive i tvivl, da det fremgår af bogens bagside, at han selv er medforfatter på det konkurrerende bogsystem "Ach So".

Når det er sagt, er det en god og overskuelig bog, som mange lærerstuderende og tysk- og engelsklærere vil kunne få glæde af.