Anbefalinger til din engelskundervisning

Karin Keller Albrechtsen er lærer på Vestbjerg Skole nord for Aalborg og faglig rådgiver for engelsknetværket på folkeskolen.dk. Her kommer hun med hendes bedste anbefalinger til engelskundervisningen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Materiale
World Changing Pictures inspirerer eleverne

Mine elever har været helt vilde med et undervisningsforløb, vi har haft, der tog udgangspunkt i World Changing Pictures. Det er en kæmpe database fyldt med alverdens billeder fra New York Times.

Det massive billedmateriale rummer en milliard forskellige temaer og emner lige fra raceproblematikker til flydende kønsforståelser, hvilket gav eleverne mulighed for selv at vælge et billede og tema, som de havde lyst til at dykke ned i.

I løbet af forløbet skulle eleverne i grupper producere en planche med udgangspunkt i det valgte billede. Herefter skulle de holde et oplæg om historierne bag det. Og netop det, at eleverne selv havde valgt, hvilket emne de ville dykke ned i, betød, at de engagerede sig på en helt anden måde.

Og så betød det også, at jeg som underviser måtte afgive lidt kontrol, så eleverne kunne gå deres egne veje og blive eksperter i noget, som jeg som underviser ikke nødvendigvis havde alle de samme svar på.

Hjemmeside
Introducer klassen for unge John Lewis

Eleverne kender historien om Martin Luther King og Rosa Parks. De har hørt den om og om igen, og jeg har som engelsklærer undervist i de to historiske skikkelser utallige gange. Og selv om historierne om dem er udødelige, kan det alligevel være skønt med lidt afveksling. Den afveksling har i min undervisning taget form af John Lewis.

John Lewis var ligesom de to førstnævnte helte også borgerrettighedsforkæmper, men har været en smule mere overset i de materialer, vi tidligere har benyttet i vores undervisning inden for dette emne. Det betyder dog ikke, at hans liv ikke er lige præcis lige så fascinerende.

Eleverne er vilde med John Lewis og synes, at han er en kæmpe inspiration. Blandt andet fordi, han var tættere på elevernes egen alder, da han i tidernes morgen gjorde modstand. Udskolingseleverne kan derfor nemmere spejle sig i ham.

Og så kan de også lettere se ham i nogle af nutidens ungdomshelte – såsom Greta Thunberg.

Video
Nyt materiale til et evigtgyldigt emne

Desværre er der ikke meget, der tyder på, at det evigtgyldige tema om skoleskyderier er ved at blive uaktuelt. Til gengæld er der også her mulighed for at give sig i kast med nogle nye materialer, hvis de gamle fra gemmerne som "Bowling for Columbine" efterhånden er slidt ned til sokkeholderne. Der findes uoverskueligt mange indgangsvinkler til emnet, men jeg har blandt andet fundet inspiration hos organisationen The Sandy Hook Promise.

Ud over deres digitale læringscenter finder man på organisationens hjemmeside blandt andet også en lille kortfilm. Den viser på allerfineste vis, hvordan den elev, der kan ende med at begå et skoleskyderi, også er den elev, som blev overset på bagerste række, mens resten af klassen hang ud med deres kammerater eller fik deres første kys på skolebiblioteket.

Med andre ord er det en fin lille fortælling, som dykker ned i nogle af de menneskelige forklaringer på, hvordan en skoleskyder kan blive født.