Debat

DLF mener: Så invester dog i lærernes arbejdsmiljø

Offentliggjort

For nylig præsenterede regeringen sit udspil til næste års finanslov.

Fra DLF’s ståsted var det her skuffende, at man fra regeringens side ikke gav folkeskolen det nødvendige økonomiske løft. Børne- og undervisningsministeren har ellers talt om en anden halvleg efter forårets folkeskoleaftale, hvor der også skal ses på økonomien. Vi lytter stadig efter fløjten.

Et andet – og måske lidt overset – element i finanslovsudspillet var, at regeringen som led i besparelserne på den statslige administration vil skære på arbejdsmiljøområdet. Blandt andet gennem nedskæringer på Arbejdstilsynets arbejde og nedlæggelse af Arbejdsmiljørådet, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere samarbejder om udviklingen af et sundt arbejdsmiljø.

I en tid, hvor politikerne gerne vil have os til at blive på arbejdsmarkedet i mange, mange år, sender nedprioriteringen af arbejdsmiljøet et meget uheldigt signal i mine øjne. Jeg savner i den grad højere ambitioner på området – det bør styrkes, ikke nedprioriteres!

Det gik nok de færrestes næse forbi i foråret, at man på mange skoler rundtom i landet har en alt for presset hverdag, hvor konflikter får lov til at vokse sig store. Hver tredje lærer har for eksempel inden for det sidste år oplevet slag, spark eller spytklatter. Det sætter sig og resulterer desværre også i sygemeldinger.

Der skal først og fremmest investeres i lærernes tid, overskud og muligheder for at lykkes med det daglige arbejde, så vi på skolerne kan forebygge og gribe situationerne i opløbet.

Som led i besparelserne på den statslige administration vil regeringen skære på arbejdsmiljøområdet.

Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i DLF

Men vi har – desværre, kan man sige – i høj grad også brug for et stærkt Arbejdstilsyn, der har indsigt i de konkrete problemer, man oplever på forskellige typer arbejdspladser. Her frygter vi, at besparelserne i finansloven er et skridt i den gale retning.

Zoomer vi lidt ud, ved vi, at arbejdsrelateret stress hvert år koster samfundet svimlende 55 milliarder kroner – potentialerne er altså til at tage at føle på, både for den enkelte og på den økonomiske bundlinje.

Et sundt arbejdsmiljø skaber et rigere, stærkere og mere robust samfund. Der er brug for forebyggelse, viden, forskning, samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter, tilsyn – og ikke mindst handling!

Jeg kan kun se gode argumenter for at investere i et bedre arbejdsmiljø. For lærerne og alle andre. Det burde politikerne derfor prioritere langt højere, når de lægger budgetterne. ˟