”Der er uklarhed over, om kommunen vil beklage det og trække advarslen tilbage. Hvis de ikke trækker advarslen tilbage, så må vi gå rettens vej", siger formand for DLF's arbejdsmiljø- og organisationsudvalg Thomas Andreasen
DLF undersøger mulighed for at trække kommune i retten
Sagen om en tjenstlig advarsel til PPR-konsulent Birgitte Ryberg Landtved kan ende i retten, lyder det nu fra DLF. Kommunen har ikke trukket advarslen tilbage på trods af, at Ombudsmanden i en udtalelse har kritiseret kommunen for begrundelsen til advarslen.
Folketingets Ombudsmand Niels Fenger har udtalt kritik mod Faaborg-Midtfyn Kommune for at give PPR-konsulent Birgit Ryberg Landtved en tjenstlig advarsel med den begrundelse, at hun havde overtrådt sin tavshedspligt og var gået ud over grænsen for offentligt ansattes ytringsfrihed.
Birgit Ryberg Landtved havde i en mail til en lang række interessenter beskyldt sin chef for at lyve i en artikel i den lokale avis.
I mailen anførte hun også kritikpunkter fra et forældrepar. Men da forældrene havde givet samtykke, og der var hold i beskyldningen, kan det ikke begrunde en tjenstlig advarsel, lød det i en udtalelse fra Ombudsmanden.
Han vil dog ikke foretage sig yderligere i sagen, da Birgit Ryberg Landtved ikke længere er ansat i kommunen.
Advarsel findes stadig
Advokat i Danmarks Lærerforening Camilla Bengtson, som har ført sagen for Birgit Ryberg Landtved, forventede som en selvfølge, at Faaborg-Midtfyn Kommune som følge af ombudsmandens udtalelse ville fjerne den tjenstlige advarsel fra Birgit Ryberg Landtveds personalemappe. Men det er endnu ikke sket.
”Det er vigtigt, for ellers ligger den i personalemappen. Hvis hun skal have job i kommunen, så skal en uberettiget advarsel ikke være i personalemappen”, siger Camilla Bengtson.
Kommunens nølen har fået Danmarks Lærerforening til at overveje at gå rettens vej, fortæller formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening Thomas Andreasen.
”Der er uklarhed over, om kommunen vil beklage det og trække advarslen tilbage. Hvis de ikke trækker advarslen tilbage, så må vi gå rettens vej. Når Ombudsmanden kommer med en udtalelse, så må kommunen rydde op efter sig, og det betyder i vores optik, at advarslen bliver trukket tilbage”, siger han.
Thomas Andreasen understreger, at Ombudsmandens udtalelse er meget klar.
”Når kommunen buldrer derudaf, som det er sket her, og det viser sig, at der er iværksat en sanktion uden grund, så er det i vores interesse, at det bliver fulgt til dørs. Derfor undersøger vi nu, om vi kan få domstolene til at afklare det”.
Kommune afventer henvendelse
Chef for Center for Opvækst & Læring i Faaborg-Midtfyn Kommune Christian Elmelund-Præstkær har tidligere sagt til Folkeskolen, at kommunen vil nærlæse den lange udtalelse fra Ombudsmanden for at kunne tage ved lære af ordene, men at han ikke vil forholde sig til personsager i pressen.
Det holder han fast i med udsigten til, at sagen kan gå til domstolene. Han opfordrer til, at Danmarks Lærerforening henvender sig direkte til kommunen.
”Jeg forholder mig ikke til personsager i pressen, og hvis jeg skal forholde mig til det, så kræver det, at nogen henvender sig ad rette kanaler til kommunen. Så forholder vi os til den henvendelse”, siger Christian Elmelund-Præstkær.