Den seneste Pisa Etnisk-undersøgelse viste, at tosprogede elever siden 2003 er gået fagligt tilbage i matematik. Jonna Wrigley fra Undervisningsministeriet tror på, at den negative tendens nok skal ændre sig, men det kræver både tid og store forandringer af måden at tænke undervisning på.

Tosprogsindsats halter: Lærerne mangler opkvalificering

Konsulentfirmaet Rambøll har gjort status over ministeriets samarbejde med 20 kommuner om tosprogede elever. Mange af lærerne mangler fortsat efteruddannelse, lyder konklusionen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2012 indledtes samarbejdet med de 20 kommuner, og det afsluttes ved udgangen af 2015. Målet er at forbedre fagligheden blandt tosprogede elever, at mindske gabet mellem et- og tosprogede samt at styrke tosprogedes tillid til skoler, dag- og fritidstilbud. 

Antorini vil skærpe krav til tosprogede

Af Rambølls statusrapport (se link til højre) fremgår det dog, at lærerne ikke føler sig udstyret med de rette værktøjer til, at ministeriets mål kan opfyldes.  

Teamleder for tosprogsindsatseni Undervisningsministeriet Jonna Wrigley oplyser, at der i forbindelse med samarbejdet alene i foråret er blevet efteruddannet godt og vel 300 lærere og pædagoger. Efter sommerferien vil endnu flere blive opkvalificeret.

Lockout forsinkede processen

En af årsagerne, til at mange lærere stadig må vente på at komme på kursus i at forbedre fagligheden for tosprogede elever, er sidste års lærerlockout.

"Alt det arbejde, vi havde sat gang i, blev stoppet af konflikten", siger Jonna Wrigley.

"Skolerne fik ikke planlagt, hvilke efteruddannelsesforløb de ville have. Derfor måtte vi sætte i gang, hvad der var muligt, og derfor er processen blevet forsinket", siger hun.

Tingene tager tid

Den seneste Pisa Etnisk-undersøgelse viste, at tosprogede elever siden 2003 er gået tilbage i matematik, og at tosprogede generelt halter efter deres klassekammerater.

Pisa Etnisk: Elever med indvanderbaggrund halter stadig efter

Jonna Wrigley tror på, at den negative tendens nok skal ændre sig, men det kræver både tid og store forandringer af måden at tænke undervisning på.

"Det er en langvarig proces at få forbedret fagligheden af de tosprogede elever. Pisa etnisk siger, hvad den siger, men vi tror på, at indsatsen over for tosprogede på sigt vil virke", siger hun.

Forandringerne har allerede taget fat, siger Jonna Wrigley. En kulturændring er undervejs.

"Der er kommet en meget større bevidsthed ude i kommunerne og på skolerne om, hvad der skal til for at få vendt udviklingen", siger hun.

"Og så sættes der ind på flere områder. Efteruddannelse til lærere og samtidig en kulturændring i skolerne. Lærerne er for eksempel mere bevidste om, at sprog betyder noget i alle fag i skolen - ikke kun i sprogfagene".

Læs mere