Anmeldelse

Tutineq Siulleq - De første skridt

Tutineq Siulleq - De første skridt

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en usædvanlig smuk bog om Grønland, jeg har fået i hænderne. Illustreret og fortalt af Nuka Konrad Gotfredsen i tæt dialog med Nationalmuseets vidensresurser.

Forsiden af bogen domineres af titlen "De første skridt" samt en enkel akvarel af et par små fødder og deres iøjnefaldende spor i sneen. Umiddelbart er indholdet godt gemt væk bag et enkelt, men smagfuldt ydre. Men så sker det. Jeg åbner bogen og forsvinder fuldstændig væk i et billedsprog, jeg sjældent har oplevet så stærkt. Om end jeg aldrig har været i Grønland, fornemmer jeg straks det land, der sikkert og imponerende gengives. Og dét er bogens styrke. At fange sin læser i visuel betagelse og herigennem videreformidle lærdom om et land og et folks levevilkår på et givent tidspunkt.

I billede og tekst er det hverdagen, der skildres: hverdagens barskhed og samtidige uforudsigelighed. Hovedpersonerne er den grønlandske dreng Nanu og hans familie. Tiden er skruet 4.500 år tilbage. Det er både en god historie og et historisk overblik over de første indvandringer i Grønland. Fra lille dreng over voksen jæger til livsklog opbryder erfarer Nanu ved selvsyn omfanget af den grønlandske geografi. Og det er i mødet med naturen, at livet tager form og finder et midlertidigt leje.

En del stærke billeder vanskeliggør en bestemmelse af målgruppen. Her må læreren træde i karakter og vurdere indhold ud fra et læringsmæssigt perspektiv. Personligt ville jeg tøve med at præsentere bogen for min egen 1. klasse - til den dag, hvor hvid, blød kaninpels og blod bliver meningsfuldt. 

Selv vil jeg fortsætte med at nyde de fantastiske billeder.