Anmeldelse

En kongelig affære

Den endnu bedre historie

Film i undervisningen kan lære os om emner, temaer og historiske perioder, men de har en skyggeside: den gode historie må af og til vige for det medrivende drama.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så kom det. Undervisningsmaterialet til Nicolaj Arcels filmatisering af trekantsdramaet mellem Frederik den 7., Caroline Mathilde og Johan Struensee. Instruktør og producents version af, hvorfor og hvordan livlægen blev indskrevet i danmarkshistorien, i en tid hvor ordet oplysning blev mantra, og demokrati udviklede sig fra sympatisk tanke til reel handling. I Frankrig prækede Voltaire om fornuft, frihed, retfærdighed og tolerance, herhjemme gik Struensee og lod sig rive med.

Fakta:

Titel: En kongelig affære

Forlag: Det Danske Filminstitut

Det var tid til reformation af den danske stat, og resten er historie - so to speak.

Undervisningsmaterialet lægger ud med at introducere perioden og dens betydning for i dag og fortsætter over i historiske film som genre. Det er klogt. For nok er historien om de tre hovedfigurer medrivende og overbevisende, men det er også en historie, som har været i hænderne på folk med flere interesser end blot idealistiske. Filmen som kilde er med andre ord problematisk, men ikke desto mindre interessant at diskutere i undervisningssammenhæng. For ”Hvad er vigtigst: at være tro mod historiske facts eller at fortælle en historie, der fungerer dramaturgisk og samtidig er appellerende og forståelig for et nutidigt publikum?” Hvor mange faktuelle parafraser er rimelige i en større sags tjeneste? Selv for en rutineret underviser vil spørgsmål af en sådan karakter være vanskelige at besvare entydigt, men diskussionen er spændende og bør helt klart være nærværende igennem hele forløbet.   

De stillede opgaver og analyser er orienteret mod at berige fagene historie, samfundsfag og dansk. Materialet er letlæst, konkret og overskueligt og med en hel del forslag til link, som lærer og elev kan klikke sig ind på og nærstudere i deres respektive forberedelse og besvarelse. Og forberedelse er påkrævet, da der er tale om en genre, som med fuldt overlæg forvalter virkeligheden(!) med kunstnerisk frihed.