Chromebooksagen

"Det er et udtryk for sendrægtighed, at ingen af de ansvarlige parter har løst det her problem for mange år siden, da vi blev gjort opmærksom på det, men først kommer med en delvis løsning nu", lyder det fra Skolelederforeningens formand Claus Hjortdal.

Hjortdal om ny Chromebook-aftale: ”Der er stadig huller, der skal lukkes”

Tirsdag var skoleledernes formand med til et lukket møde om fremtiden for Chromebooks som skolecomputere. Problemerne er stadig ikke løst, lyder hans konklusion.

Publiceret

Det er godt nyt, at KL på 52 kommuners vegne har indgået en aftale med Google, der skal sikre, at elevernes data ikke bliver delt på en måde, der bryder med den europæiske datalovgivning, når de bruger Chromebooks i skolen.

Det mener Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

Han kalder aftalen for ”helt nødvendig” for de godt halvdelen af de danske kommuner, der bruger mini-computerne Chromebooks i skolerne. Han understreger dog, at Datatilsynet først skal undersøge og svare på, om aftalen med Gogle er tilstrækkelig til at overholde den europæiske lovgivning, inden skolerne kan være helt sikre på at kunne klappe computerne op i fremtiden.

Og selv hvis aftalen holder, løser det kun ét ud af mange GDPR-problemer, som skoler og kommuner står overfor, påpeger han.

”Afgørelsen har måske lukket ét hul, men der er stadig åbne huller, som vi ikke kigger på. Vi ved ikke, om Microsoft 365 eller nogle af de småprogrammer, der ligger ovenpå Googles eller andres styresystemer, opsamler data og sender det ulovligt videre”, siger han.

Claus Hjortdal undrer sig desuden over, hvorfor det har taget så lang tid at indgå aftalen.

"Det er et udtryk for sendrægtighed, at ingen af de ansvarlige parter har løst det her problem for mange år siden, da vi blev gjort opmærksom på det, men først kommer med en delvis løsning nu", lyder det fra skolelederformanden.

”Vi er nødt til at gøre mere”

Tirsdag eftermiddag var Claus Hjortdal med til et lukket møde på Christiansborg, hvor udvalget for digitalisering og it havde inviteret ”en række nøgleinteressenter” til at høre om konsekvenserne af chromebook-sagen og diskutere fremtidsperspektiverne.

Skolelederformanden må ikke referere fra det lukkede møde, men han må gerne fortælle, hvad han selv bragte med til diskussionen.

”Min holdning er, at vi er nødt til at gøre noget mere. Vores opgave er sikre, at børnene på skolen oplever en tryg hverdag, ikke mindst digitalt”, siger Claus Hjortdal.

Han mener ikke, at en aftale med kommunernes forening KL er godt nok. Problemet med borgernes datasikkerhed skal enten løses med nationale og allerhelst europæisk regler og tiltag, mener han.

Holland har indgået en aftale med Google, der gælder for hele undervisningssektoren, og Claus Hjortdal så gerne tiltag der gik i den retning, men det var ikke noget, der blev drøftet på mødet, fortæller han.

”Jeg ved ikke, hvad forklaringen er. Jeg tror at man rent politisk holder vejret og ser mod EU”, siger han.