Chromebooksagen

I løbet af Chromebook-sagen var der først en stemning af panik, men efterhånden begyndte folk at trække på skuldrene og sige, 'Vi må bare afvente og se, hvad der sker'", fortæller Daniel Kansberg, der er næstformand i Danmarks it- og medievejlederforening.

It-vejleder: Microsoft- og Apple-udfordringer skal også løses på landsplan

45 kommunerne kan betragte sig selv om advaret, lyder det efter en netop afsluttede sag om skolers brug af Chromebook. Foreningen for it-vejledere er dog ikke ikke panik.

Offentliggjort Sidst opdateret

Lige inden skolestart kom der afgørelse i den flere år lange Chromebooksag, og 53 kommuner kunne endelig ånde lettet op i forvisning om, at de kan fortsætte med at bruge Googles computere i folkeskolerne.

Men hele vejen igennem har Datatilsynet understreget, at beskyttelse af elevernes data også er en udfordring, man skal være opmærksom på i de kommuner, der bruger Microsoft- eller Apple-produker. Forleden blev den pointe så understreget endnu en gang og nu med en løftet pegefinger:

"Vi har sagt meget, meget tydeligt i forbindelse med Chromebook-sagen, at problemstillingerne også gælder de øvrige kommuner. Så det ville være lidt som at snyde på vægten, hvis man ikke har kigget på det her, når man nu har fået at vide, at man har et potentielt problem", sagde it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet Allan Frank til Skolemonitor.

Helsingør spillede hovedrollen i Chromebook-sagen, og selvom den nordsjællandske kommune igen og igen mislykkedes med at leve op til datalovgivningen, blev konsekvensen 'kun' en række advarsler fra Datatilsynet. Men så let slipper kommunerne ikke i fremtiden, hvis der skulle opstå en lignende sag, advarer Allan Frank.

"Hvis man har fået at vide, at noget er problematisk eller forbudt, men bliver ved alligevel, så får man typisk også en hårdere straf, end hvis der er tale om uvidenhed eller mangelfuld viden om problemet", sagde han.

Kommuner har næppe styr på databeskyttelsen

Men er der faktisk styr på databeskyttelsen ude i samtlige kommuner, der bruger produkter fra Microsoft eller Apple i undervisningen? Sandsynligvis ikke, lyder vurderingen fra Daniel Kansberg, der er næstformand i Danmarks it- og medievejlederforening og it-konsulent i Vesthimmerlands Kommune.

”Man må nok antage, at der ikke er fuldstændigt styr på databeskyttelsen”, siger Daniel Kansberg, der heller ikke tror, at it-konsulenterne rundt om i landet har særlig travlt med at få styr på sagerne.

”Mit indtryk er, at man ude i kommunerne har afventet afgørelsen i Google-sagen, for at se, hvad der kommer til at ske”, siger næstformanden.

”I løbet af Chromebook-sagen var der først en stemning af panik, men efterhånden begyndte folk at trække på skuldrene og sige, 'Vi må bare afvente og se, hvad der sker. Det må være op til nogle andre at løse, og så må vi arbejde ud fra nogle vilkår, når de nu bliver udstukket'. Og det er det samme med Microsoft-kommunernes it-vejledere”, siger Daniel Kansberg.

Løsning er på vej

Han forventer at kommunernes forening KL vil gribe kommunernes fælles udfordringer med Microsoft og Apple an på samme måde, som de løste problemerne med Google.

Her gik KL og kommunernes it-fællesskab Kombit sammen med Aarhus Kommune om at udforme en aftale med Google om at opsætte skolesoftwaren på en måde, er håndterer elevernes databeskyttelse. Den aftale blev eksemplarisk, så den nu gælder i de resterende 51 Google-kommuner, forklarer Daniel Kansberg, der mener, at en fælles indsats er den eneste fornuftige vej frem.

”Det bliver et stort stykke arbejde rent administrativt, hvis kommunerne skal ind og lave det her arbejde i forbindelse med hver eneste leverandør, og KL har allerede for et halvt år siden lagt op til, at regeringen må på banen i forhold til at finde en holdbar løsning”, siger han.

Og ifølge Daniel Kansberg ser det da også ud til, at KL har fundet en ny kommune til en tilsvarende løsning for de andre kommuner. På et webinar om Chromebooksagen i sidste uge, hvor alle kommuner var inviteret, kom det nemlig frem, at KL har kontakt til Københavns Kommune med henblik på at lave et samarbejde, som sikrer, at Microsoft- og Apple-kommunerne ikke skal lave det hele selv, fortæller han.

Kontorchef i KL Pia Færch bekræfter, at KL har fokus på, at andre leverandørers produkter selvfølgelig også skal leve op til GPDR-reglerne.

"I det omfang, der er behov for det, er det derfor også noget, vi vil kigge nærmere på sammen med de kommuner, der benytter sig af andre leverandører end Google. Samtidig håber vi også, at Microsoft og andre leverandører sideløbende selv får kigget på, hvad afgørelsen i Chromebook-sagen har af eventuel betydning for deres produkter".

"Det her understreger, at Chromebook-sagen ikke er en enlig svale. Det nytter ganske enkelt ikke, at kommunerne skal kæmpe fra kontrakt til kontrakt, fordi vi har en lovgivning, som ikke er fulgt med tiden. Vi kommer derfor fortsat til at opfordre til, at regeringen får sikret kommunerne de nødvendige rammer for at kunne bruge digitale redskaber på forsvarlig vis", lyder det fra KL.