Anmeldelse

Leonie Benesch, kendt fra tv-serien 'Babylon Berlin', spiller den unge lærer Carla Nowak.

Mistro, manipulation og magtmisbrug på lærerværelset

Tysk bud på Oscarvinder er en uforudsigelig og kompleks tur gennem skolens minisamfund, som rystes af tyveri og grundløse beskyldninger. Det er bestemt ikke en feel good-film, men ikke desto mindre en god film.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fakta:

Lærerværelset

Instruktion:  Ilker Catak

Manuskript: Johannes Duncker og Ilker Catak

Udgiver: Miracle Film

Lærerværelset har premiere i biografer over hele landet 9. november 2023.

'Lav et lille nik med hovedet, hvis du mistænker en af dine klassekammerater på listen'. Det er beskeden til to elevrepræsentanter fra den unge idealistiske lærer Carla Nowaks 7. klasse - de har alder som elever i en dansk 6. klasse. En leder og en lærerkollega har taget styring på samtalen, og både Carla og eleverne er beklemte over metoden og tilgangen til opklaring af tyveri, som senere resulterer i en ransagning af elevernes punge - vel at mærke kun drengenes.

Filmens anslag stiller skarpt på retfærdighed og rettigheder og lader tilskueren sidde med en følelse af uro over den manipulerende lærertilgang. Carla underviser kort efter i matematik om forskellen på bevis og påstand, og kommer dermed  til at forudsige de problematikker, filmen drejer sig om.

En elev med tyrkisk baggrund mistænkes for at stjæle og på baggrund af den førnævnte ransagning, bliver hans forældre kaldt ind til ledelsen for at redegøre for det store pengebeløb drengen går rundt med. Det antydes igennem spørgsmålene at fordomme og raceprofilering ligger til grund for behandlingen af familien, da anklagen savner skyggen af bevis. Det er ubehageligt og rystende at se på.

Småtyveri opleves som et stort problem på skolen, der har en nultolerancepolitik. Denne politik bygger på skolens ønske om at skabe trygge læringsmiljøer, men det viser sig at være svært for leder og lærere at navigere i.

Carla tager sagen i egen hånd og forsøger at opklare tyverierne ved at lade sin computer filme lærerværelset. På et meget spinkelt grundlag bliver skolens sekretær nu anklaget og bortvist for at stjæle. Optagelserne er ulovlige og Carla indser langt senere end tilskueren, at der ikke kan føres bevis for hendes påstand. Langsomt mister hun følelsen af kontrol og handlingen fortsætter uforudsigeligt.

Seerens sympati ligger hos Carla, der vil sine elever det bedste og forsøger at beskytte dem mod den uretfærdige autoritet. Hun er ny og savner erfaring til at begå sig i det meget komplekse skolemiljø og spænder derfor ben for sin sympatiske mission. Man kommer ligeledes til at sympatisere med eleverne, der forsøger at gøre fælles oprør mod behandlingen og de ulovlige metoder skolen benytter sig af.

Manuskriptforfatterne har baseret filmen på oplevelser fra deres egen skoletid. De formår at skabe en tankevækkende fortælling, der undersøger dilemmaer og konsekvenser i skolens minisamfund på godt og ondt. Filmen har allerede vundet flere priser og den er helt forståeligt blevet indstillet som Tysklands Oscarbidrag.