Johan Olsen har skrevet en bog om verden - blandt andet til børn. Han er forsker på Biologisk Institut ved Københavns Universitet og forsanger i Magtens Korridorer

Ny bog om verden, sten, atomer, lagkage og dinosaurer

Johan Olsen fra Magtens Korridorer er også forsker og har skrevet en bog – blandt andet til børn - om vejen fra begyndelsen på alting og hen til den verden, der findes nu. Om naturvidenskab – og dermed om trilobitter, Big Bang og galakser.

Offentliggjort

citat fra bogen

"Hvis man tager 3,6 millioner vandmolekyler og lægger dem pårække, vil rækken være en millimeter lang. Men: Hvis man tog allevandmolekylerne i bare en enkelt skefuld vand og lagde dem pårække, ville de kunne nå ud til Månen OG tilbage over 200.000gange. Så vandmolekyler er små, og der er virkelig mange afdem".

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Projektet er hundrede procent lystbetonet. Johan Olsen har længe haft lyst til at skrive en bog om naturvidenskabelige emner, og hans tilgang er, at det skal være sjovt.

Nu er den udkommet - "Bogen om verden". Han er forsker på Det Biologiske Institut ved Københavns Universitet og har skrevet ph.d om protein-krystallografi.

Trilobitter er mest succesfulde

"Jeg har tænkt over, hvad jeg synes er basal viden. Hvad man som menneske skal vide om, hvad vi kommer af. Jeg er selv rodet i hovedet, og det er et kæmpe materiale, så det bliver nogle nedslagspunkter. Men jeg er glad for sammenhænge og for kronologi, og det er jo ret umuligt at forstå 5 milliarder år. En tidslinje kan godt hjælpe på forståelsen, men det er og bliver jo nedslagspunkter", siger han.

"Trilobitterne er et sjovt eksempel. De har domineret i verden i ekstrem lang tid, og de var de første, der fik øjne og kunne se. De er fascinerende. Så der skulle være et afsnit om trilobitterne".

I bogen skriver han: "Vi mennesker kan godt af og til synes, at vi er toppen af evolutionen. Vi går på to ben og spiller golf og bygger svømmehaller for eksempel. Og for tiden er det også os mennesker, der dominerer landskabet på landjorden .. .".

Han mener, at trilobitterne er de mest succesfulde dyr gennem tiderne. De ældste trilobit-fossiler, man kender til, er 540 millioner år gamle. De myldrede rundt i havene i over 170 millioner år - og man kan købe fossiler af dem på Geologisk Museum i København.

"Min trilobit ligger på mit bord derhjemme. Jeg synes, det er helt vildt at have noget, der er en halv milliard år gammelt. Og man kan sagtens tage den op i hånden og røre ved den, uden at den går i stykker", skriver han i bogen.

Han fortæller, kommer med eksempler og pudsige sammenligninger. Han skriver om DNA og dinosaurer, om menneskets udvikling, om relativitetsteorien og galakser, om virkeligheden og verden.

En bladre-bog

Det handler om lyst, fascination og forundring over verden. Om alt fra lort til edderkoppespind, som Johan Olsen har holdt foredrag om, når han introducerer skoleelever til, at verden er molekylær.

"Jeg kunne godt tænke mig med bogen at tage barnet om skulderen og sige "wouw". Sådan er verden også. Jeg har prøvet noget fra bogen af, når jeg holder foredrag på nogle folkeskoler".

Naturvidenskab præsenteret for alle - også skoleelever

Hans kone er lærer på Skolen på Islands Brygge, og hun har været sprogligkonsulent. Bogen er ikke decideret skrevet til børn, men hun har grebet fat i de sætninger, der var for komplicerede og fået løst dem op.

"Man kan bladre rundt i bogen og vælge at læse om dinosaurer eller om trilobitter. Jeg har forsøgt at præsentere børnene for nogle søgeord også, så de selv kan gå videre og finde flere informationer. Det sværeste for mig var at forklare relativitetsteorien. Dér var det svært ikke at bruge mange svære ord".

Kan naturvidenskab blive for enkelt fortalt? Vil dine forskerkolleger have en mening om det?

"Jeg har læst i "Nature", at det er et problem at skrive let om naturvidenskaben, og at der bliver set ned på det. Men det er slet ikke mit indtryk, at det er sådan herhjemme - og jeg er også fuldstændig ligeglad. For videnskabsfolk er det vigtigt, at folk forstår dét, vi laver. Det er hele ideen".

Historien ændrer sig

Johan Olsen fortæller, at han selv er vokset op i 70'erne, hvor alle de store fortællinger blev hevet fra hinanden.

"Men den naturvidenskabelige fortælling holder. Den er ikke slået i stykker. Det er vigtigt. Vi får hele tiden ny viden, nye måder at se tingene på og nye måleinstrumenter, der kan fortælle mere. Bare mens jeg har arbejdet med bogen, er der kommer flere revolutionerende opdagelser indenfor bogens kapitler. Vi har vidst, at homo sapiens har eksisteret i 200.000 år, men nu viser det sig, at det snarere er 315.000 år. Antallet af galakser er pludselig øget med en faktor 10, og en arkæolog graver og finder så et kæbeben eller en anden stump fra en mennesketype et helt andet sted end tidligere. Det er kæmpe revolutioner. Historien ændrer sig hele tiden. Det er sjovt. Naturvidenskaben er det bedste bud på, hvad der er sket".

Bogen er illustreret med tegninger af Thomas Hjorthaab.

Undervejs i bogen henvender Johan Olsen sig direkte til læserne og fortæller, at de kan være med til at finde og beskrive nyt.

"Det er vigtigt at fortælle, at det her kan du arbejde med. Det her kan du undersøge, og måske er det dig, der finder noget spændende nyt. Der er masser at tage fat på, nye bakterier skal findes, nye galakser, og vi kan alle sammen være med til at flytte noget", siger Johan Olsen.