Anmeldelse

Kulturkanon

Arkitektur, billedkunst, design og kunsthåndværk, film, litteratur, musik, scenekunst

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er intet dårligt at sige om de værker, der er omtalt i denne flotte bog og udtryksfulde dvd. Læs, se, syng dem med glæde og sindsro eller spis af dem, hvis vi er ovre i den afdeling. Køb denne udgivelse til skolen og bliv inspireret til din undervisning eller dit private åndelige liv. Men tro for guds skyld ikke, at bare du og dine elever gennemgår denne kanon, så er I for evig tid rustet til indholdsrige borddamekonversationer og gode karakterer på gymnasiet. For dels er der inden for hver kunstart meget andet, der fortjener behandling, dels har underudvalgene opfattet kriterierne for, hvad der anses for dansk kultur, meget forskelligt. Franskmanden Salys rytterstatue er med, fordi den står i København, et australsk operahus er valgt, fordi det er tegnet af en dansker.

Flora Danica-stellet, der er skabt af tyskere som gave til en russisk kejserinde, har Kanonudvalget for Design og Kunsthåndværk valgt at sige er dansk kunst. Det illustrerer vist meget godt det håbløse i projektet.

Filmen "Babettes Gæstebud" er kommet med, selv om filmudvalget ikke synes, at den er så god som det litterære forlæg - som litteraturudvalget til gengæld ikke synes skulle med på sin liste. Det kom til gengæld Blixens "Vinter-Eventyr", hvis titel, som udvalget fremhæver, er hentet hos englænderen Shakespeare.

Et revynummer, som Dirch Passer havde stjålet fra en amerikansk komiker, er også blevet vort nationale eje. Men heldigvis har man opgivet det ukvalificerede arbejde af en børnekanon, som udvalgene havde fjantet med. Så slap vi i det mindste for at få kanoniseret "I Niggerland Bananen gror", som man ellers havde foreslået.