Læreruddannelsen 

27 ansatte på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole har fået et afskedigelsesvarsel.

Læreruddannelsen i København fyrer hver 10. medarbejder

27 undervisere på KP’s læreruddannelse blev i sidste uge varslet afskediget. Årsagen er et markant fald  ansøgningen til uddannelsen de senere år. 

Offentliggjort

Færre og færre søger ind på læreruddannelsen. Det førte sidste år til fyringer på både UC Syds og Absalons læreruddannelser. Og nu er turen kommet til læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole (KP).

Torsdag morgen modtog 27 medarbejdere en nedslående mail om, at de er varslet afskediget per 1. oktober. Det svarer til omkring hver 10. ansatte på KP’s læreruddannelse, fortæller institutchef Lis Madsen.

”Vi har igennem en årrække oplevet et stort fald i søgningen til KP’s læreruddannelse. Nu er vi dér, hvor bukserne ikke holder længere, så vi har desværre været nødsaget til at varsle en række medarbejdere, at de påtænkes afskediget. Det er desværre et voldsomt højt antal”, siger Lis Madsen.

”Det er ikke alle sammen fuldtidsansatte undervisere. Det er også timeansatte lærere, der må stoppe før tid. Men det er stadig meget markant”, uddyber hun.

Det er især inden for de seneste år, at KP har oplevet et markant fald i antallet af studerende. For hvor KP optog 754 nye studerende til læreruddannelsen i sommeren 2021, startede der kun 583 studerende efter sommerferien i år. Et fald på næsten 23 procent.

Rammer ikke det samlede timetal hårdt

Hvad får det af konsekvenser?

”Når vi har færre studerende, er der også færre hold at undervise. Men det har selvfølgelig også nogle følgevirkninger, hvor vi har måtte skrue ned for noget for at få enderne til at mødes. Vi har måtte fjerne et tværgående forløb på første årgang og skære lidt i et introduktionsforløb i fagene”, siger hun.

Så det vil ikke gå udover kvaliteten af læreruddannelsen?

”Det håber jeg sandelig ikke. Det er klart, at lige nu er vi jo rystede, men vi gør alt, hvad vi kan for at fastholde kvaliteten og de mange nye tiltag i den nye læreruddannelse. Det er for eksempel ikke sådan, at de studerendes samlede timetal vil blive særlig meget berørt”.

Institutchefen understreger, at nedgangen i antallet af studerende er et udtryk for en landsdækkende udvikling, men at den københavnske læreruddannelse er særlig hårdt ramt formodentlig på grund af konkurrencen mellem hovedstadens mange videregående uddannelser.

”Der er et generelt fald på læreruddannelsen, og det er klart, at når vi ligger midt inden i storbyen, så skal der kæmpes med næb og kløer om de studerende. Og samtidig bliver færre studerende generelt, fordi ungdomsårgangene er mindre”, siger Lis Madsen.

I december kunne Akademikerbladet fortælle, at professionshøjskolerne samlet har varslet besparelser for i alt 300 millioner kroner.