Kun tre havde søgt om optagelse på læreruddannelsen i Rønne, og det betyder, at der ikke bliver oprettet noget læreruddannelseshold på Bornholm i år.
Foto: Asger Hunov
For første gang i 22 år:
Intet læreruddannelseshold
på Bornholm
Kun tre havde søgt KP's læreruddannelse i Rønne, og det betyder, at der ikke bliver oprettet noget hold på øen. Rektor råber vagt i gevær og overvejer en form for kostskolemodel på Bornholm på længere sigt.
Kun tre personer havde søgt læreruddannelsen i Rønne som førsteprioritet, da ansøgningsfristen til de videregående uddannelser udløb klokken 12 i dag. Det betyder, at der for første gang i 22 år ikke oprettes noget læreruddannelseshold på Bornholm.
Det sker efter et studieår, hvor uddannelsen har oplevet et betydeligt frafald, og hvor nogle af de frafaldne i medierne har fortalt om, hvor relativt mange undervisningstimer, de har måttet rejse til København for at deltage i.
“Optaget på de fire uddannelser på Bornholm er samlet set halveret over de seneste fem år. Det er smerteligt. Uddannelserne på Bornholm er en del af vores DNA og forpligtelse på linje med København og Hillerød. Men vi kan ikke blive ved på denne måde og er nødt til at gentænke vores uddannelsestilbud. Det er afgørende vigtigt", advarer rektor Stefan Hermann, Københavns Professionshøjskole.
Sidste år modtog læreruddannelsen på Bornholm otte førsteprioritetsansøgninger, og der blev oprettet et lille hold. Uddannelsen har samtidig været ramt af et stort frafald.
"Jeg ser ikke noget negativt ved at uddanne mig som lærer på Bornholm. At vi er få, er jo som det er. Man må prøve uddannelsen af og se, om det er noget, man har lyst til”, sagde Kristian Plathe Jeppsen i december til folkeskolen.dk/lærerstuderende. Han nyder, at de er få på holdet:
”Det skaber et trygt fællesskab. Når man stiller et spørgsmål, er man ikke bekymret for, om der sidder 20 andre og synes, at det er totalt irrelevant”.
Men de studerende må tage en række af ders fag online og må jævnligt tage til København for at mødes med de andre studerende på fagene på Campus Carlsberg.
Den faldende søgning gør det stadig sværere for Københavns Professionshøjskole at få driften af Campus Bornholm til at hænge sammen økonomisk. Professionshøjskolen vil i første omgang arbejde på flere sporskifte- og merituddannelser, som er målrettet en ældre aldersgruppe. Men på længere sigt skal mere til.
“Vi synes, at man for eksempel kan se på at udvikle en højskole- eller kostskolemodel, der kan tiltrække studerende fra Bornholm, men også fra resten af landet. Andre modeller bør selvsagt også overvejes. Dog er de økonomiske rammer i øjeblikket utilstrækkelige, og KP står samlet foran alvorlige nedskæringer på op mod 100 millioner kroner frem mod 2026”, siger Stefan Hermann og vil efter sommerferien holde møder med relevante aktører om en nytænkning af uddannelserne.