Barsel

Faren tog sin del af barselsorloven, mens moren var sygemeldt og ikke var i stand til at passe deres spædbarn.

Lærer vinder sag om løn under sygdom i barselsperioden

Kommunen stoppede lønnen til en lærer, der var sygemeldt i en periode, hvor hun ellers havde barselsorlov. Men en opmand har nu afgjort, at en 13 år gammel vejledning stadig gælder.

Offentliggjort Sidst opdateret

Du har modtaget for meget i løn og skal tilbagebetale 9.874,23 kr. 

Den besked fik en sjællandsk lærer fra sin arbejdsgiver, efter at hun havde afbrudt sin barselsorlov på grund af sygdom. 

Læreren var for syg til at passe sin få måneder gamle baby, og hendes mand tog derfor barselsorlov for at tage sig af barnet, mens hun var syg. Det fik kommunen til at stoppe lærerens lønudbetaling og henvise hende til sygedagpenge - og altså til efterfølgende at kræve en del af hendes udbetalte løn tilbagebetalt. 

Men den går ikke, har en faglig voldgiftsret netop afgjort. Helt tilbage i 2008 skrev kommunernes forening KL nemlig en vejledning, hvor der bl.a. stod:

"Efter KL's opfattelse vil sygdom, der medfører, at den ansatte på orlov ikke er i stand til at passe barnet, være en omstændighed, der giver den pågældende ret til at sygemelde sig med den følge, at den pågældende får løn. Barselsorloven ændres til den ansatte bliver raskmeldt eller dagpengeretten kan benyttes af den anden forælder, der så passer barnet".

12 års praksis

Siden 2021 har KL dog hævdet, at den gamle vejledning byggede på en fejltolkning af reglerne, og at retten til fuld løn under sygdom kun gælder, når sygdommen opstår "i en normalsituation, hvor den ansatte rent faktisk er på arbejde og herunder bliver syg". Derfor mente kommunen altså ikke, at læreren skulle have løn under sin sygdom. 

De kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab indklagede kommunen for en faglig voldgift. Her har opmand, højesteretsdommer Hanne Schmidt, i denne uge afsagt sin kendelse, som pålægger lærerens arbejdsgiver at anerkende hendes ret til løn i den periode, hvor hun var for syg til at passe sit barn.

"Der må (...) lægges til grund, at der foreligger en praksis, som er fulgt og accepteret af KL og af kommunerne i 12 år, og at denne praksis - som først har givet anledning til drøftelser i 2021 - også har givet arbejdstagersiden grundlag for at gå ud fra, at arbejsgiversiden anså sig forpligtet til at udbetale løn i den nævnte situation. Denne langvarige praksis må herefter anses for at være blevet en del af parternes aftale om ansatte på barsel", hedder det i kendelsen.