Bæredygtighed

Helt tilbage i 2019 var det på initiativ fra Lærerstuderendes Landskreds, at Lærerforeningens kongres besluttede, at foreningen vil spille en rolle i den grønne omstilling.

Millionstøtte til undervisning i bæredygtighed

Fire fonde har bevilget 16 mio. kr. til partnerskaberne i Uddannelse for Bæredygtig Udvikling, som Danmarks Lærerforening er en del af, og som arbejder på at få undervisning i bæredygtighed ind i uddannelse på alle niveauer.

Offentliggjort

Der er sket meget, siden Lærerstuderendes Landskreds i 2019 fik Danmarks Lærerforenings kongres til at forpligte sig til at arbejde for undervisning i bæredygtighed. Blandt andet er der etableret otte partnerskaber mellem elev-, studenter- og fagorganisationer i hele uddannelsessystemet, og de er kommet på finansloven. Og nu har partnerskaberne for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling (UBU) fået 16 mio. kr. fra fire store fonde.

"Det her er virkelig stort", siger Emilia Bøge Caliskan, forretningsudvalgsmedlem i Danske Studerendes Fællesråd (DSF) og fremhæver, at hele sektoren - både ledere, undervisere, elever og studerende - nu står sammen om at få grøn omstilling og bæredygtighed ind i kernen af vores uddannelsessystem. 

Villum Fonden, Nordea-fonden, Grundfos Fonden og Novo Nordisk Fonden har lovet at støtte partnerskaberne frem til 2027.

Fokus vil blandt andet være på efteruddannelse, som ifølge UBU er en gennemgående barriere  i forhold til at få arbejdet med bæredygtig (ud)dannelse op i fart.

”Blandt undervisere er der et stort gåpåmod og vilje til at tage ansvar og ruste børn og unge til at adressere vor tids store kriser. Men vi ved også, at mange lærere oplever det som en udfordring at undervise i bæredygtighed på grund af emnets kompleksitet. De efterspørger både bedre undervisningsmaterialer og efteruddannelse. Vi skal dele gode erfaringer og skubbe på for, at UBU også integreres i uddannelsernes lovgivning og rammeværk”, siger Niels Jørgen Jensen, der er næstformand for Danmarks Lærerforening og tovholder for UBU-partnerskabet for grundskolen.