Et par hundrede fagligt aktive demonstrerer lige nu foran Forligsinstitutionen.
Foto: Martin Vitved Schäfer
Skulder ved skulder: Faneborgen fortsætter på fjerde døgn
Mens forhandlingerne er i gang bag murene i Forligsinstitutionen er der højt humør ude på gaden, hvor fagligt aktive fortsat demonstrerer. ”Det betyder utrolig meget, at alle bakker op”, siger lærer Maria Bertelsen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Netop nu sidder innovationsminister Sophie Løhde og de statsansattes topforhandler Flemming Vinther ansigt til ansigt ved mødebordet i Forligsinstitutionen. Her prøver de at løse nogle af de knaster, parterne stadig er uenige om, blandt andet hvorvidt den arbejdsgiverbetalte spisepause skal skrives ind i overenskomsten.
På gaden og plænen udenfor Forligsinstitutionen nyder et par hundrede fagligt aktive solens stråler, mens de har taget opstilling i, hvad de selv kalder for "Faneborg XL". Og faneborgen, der i fire døgn har dannet indgangsparti til Forligsinstitutionen, er denne mandag i den grad vokset til extra large. Omtrent 30 røde faner har her til eftermiddag fundet vej til det indre København, hvor også lærer Maria Bertelsen har indfundet sig på plænen.
"Vi er her for at bakke op om alle de fagforeninger, der sidder inde i Forligsen, og for at vise vores opbakning til musketereden", siger Maria Bertelsen, der er lærer på Christianshavns Skole. Hun var lockoutet i 2013, og er klar til at tage en konflikt mere.
"Det betyder utrolig meget at alle bakker op. Under konflikten i 2013 stod vi alene, men når man kigger rundt omkring her, så ser det ud som om, at fagbevægelsen står utrolig stærkt og bredt. Det betyder at fagene bakker op om hinanden og den opgave man løser for samfundet og velfærdsstaten. Vi skal stå sammen om den opgave, vi løser".
Lærere støtter forhandlerne dag og nat
Også næstformanden for Frederiksberg Lærerforening Lasse Hansen står og vifter med flaget foran Forligsen. Han er ikke i tvivl om, at det store demonstrantopbud betyder noget for forhandlerne:
"Jeg er helt sikker på, at det betyder noget, at man kan se, at der er massiv opbakning. Der er mange der prioriterer at bruge deres fritid på at møde op her og vise sympati for hinanden", siger han.
Det er svært at komme i tanke om en faggruppe, der ikke er repræsenteret foran scenen ved Forligsinstitutionen denne eftermiddag.
Pædagogerne, politifolkene, sygeplejerskerne, brandmændene, militæret, kontorassistenterne, økonomerne, gymnasielærerne, socialrådgiverne, juristerne, ergoterapeuterne, tandplejerne og selvfølgelig lærerne er bare nogle af de faggrupper, der er mødt op for at stå skulder ved skulder. For dem er det ikke bare et slogan. Helt bogstavligt har de skulder ved skulder hegnet hele Sankt Annæ Plads ind i en myriade af offentligt ansatte, der gang på gang spontant er brudt ud i fællessang og kampråb om "mere i løn" og "nok er nok".
Senere i eftermiddag tager Flemming Vinther en pause fra de intense forhandlinger for at indtage scenen ude på Sankt Annæ Plads. Her vil han og flere andre af fagbevægelsens topforhandlere i løbet af de næste timer give et verbalt indspark til de fremmødte, der dag ud og dag ind har stået foran Forligsinstitutionen med hvert forbunds røde fane. Det har de gjort uafbrudt siden denne omgang af forhandlingerne startede fredag morgen.
Blandt de øvrige talere til dagens demonstration er de regionsansattes topforhandler,6 Dansk Sygeplejerråds formand Grete Christensen, Akademikernes formand Lars Qvistgaard og Dansk Magisterforenings formand Camilla Gregersen. Derudover vil der også være talere fra hovedorganisationerne LO og FTF og livemusik.