”Udgangspunktet er at skolerne skal kompensere for tabt undervisning", skriver Undervisningsministeriet på en ny underside om konsekvenserne af en mulig konflikt.

Ministeriet: Skoler skal 'som udgangspunkt' erstatte konflikt-aflyste timer

Skal skolerne erstatte tabte undervisningstimer fra en mulig konflikt? Det vil Undervisningsministeriet ikke svare på endnu. Men på en ny OK18-side på uvm.dk skriver ministeriet, at timerne "som udgangspunkt" skal erstattes.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I '13 fik skolerne besked på at give eleverne såkaldt kompenserende undervisning, efter at lærerlockouten havde været skyld i omkring 2,2 millioner aflyste lektioner.

Beskeden dengang var klar fra Undervisningsministeriet: Skolerne var forpligtede til at give eleverne ekstra timer, hvis antallet af aflyste timer førte til, at eleverne ikke fik det årlige minimumstimetal.

Mulig bombe under masselockout: Kommuner skal måske erstatte aflyste skoletimer 

Men dengang havde mange skoler skemaer, der lå over minimumstimetallet. Siden har folkeskolereformen som bekendt fyldt  langt flere timer på elevernes skemaer, og derfor vil der potentielt være et meget stort antal timer, der skal erstattes for at leve op til det nuværende minimumstimetal.

Mulig erstatning afhænger bl.a. af konfliktens længde   

Folkeskolen.dk spurgte i sidste uge ministeriet, om skolerne igen skal erstattes ved en ny konflikt.

Her lød svaret, at ministeriet først vil tage stilling til spørgsmålet på den anden side af en mulig konflikt, da det "afhænger af tidspunkt, varighed og omfang" af konflikten.

Bondo: Lockout vil ramme borgerne unødigt hårdt 

Undervisningsministeriet har her til eftermiddag lanceret undersiden "OK18" på ministeriets hjemmeside med informationer til blandt andet folkeskoler om, hvad en konflikt kan have af konsekvenser. 

Ministeriet: Stadig for tidligt at sige noget

Læser man de 13 spørgsmål-svar på siden, er ordlyden mere eller mindre den samme hele vejen igennem.

I lighed med svaret til folkeskolen.dk kan skoler her læse, at det er "for tidligt at forudsige konsekvenserne af en eventuel konflikt", og at ministeriet i øjeblikket forbereder sig på "de forskellige mulige scenarier og er i gang med at udarbejde de nødvendige beredskabsplaner i tilfælde af konflikt".

KL vil lockoute 250.000 - blandt andet på folkeskolerne 

Samtidig lyder det indledningsvis ved et af spørgsmålene:

"Udgangspunktet er, at skolerne skal kompensere for tabt undervisning. Dette gælder især i de fag, hvor eleverne skal til prøve, så de har det nødvendige grundlag for at aflægge prøverne". 

Elever kan blive sendt i skole i weekenden

Ministeriet oplyser derudover, at elever godt kan gå til afgangsprøven som normalt, selvom de har fået mindre undervisning end minimumstimetallet.

Det fremgår desuden, at der kan blive givet grønt lys til, at skolerne sender eleverne i skole i weekenden eller på helligdage, selvom skoletiden almindeligvis ifølge folkeskoleloven skal ligge i hverdagene.

Sådan bliver lockout-milliarden brugt 

"Griber omfanget af en eventuel konflikt om sig, vil det dog ikke være i strid med folkeskoleloven, hvis man i kommuner og på skoler lokalt vælger at placere en del af den kompenserende undervisning uden for normal skoletid", lyder det her fra ministeriet.

Sommerferien kan ikke bruges

Til gengæld fastslår ministeriet, at skolerne ikke kan bruge sommerferien til at dække tabte timer.

"Skolernes sommerferie ligger fast. Første feriedag er fortsat d. 30. juni 2018", skriver ministeriet.

Få svar på dine spørgsmål om konflikt 

Formand for Skole og Forældre Mette With Hagensen er langt fra tilfreds med, at ministeriet ikke på forhånd kan fortælle, om eleverne har krav på undervisningen eller ej.

"Det er godt nok et uldent svar. Det kan ikke være så svært at svare på, om børnene har krav på undervisningen eller ej", lød det tidligere på ugen fra Mette With Hagensen.