"Det kræver jo fuldstændig kolossalt meget arbejde de næste tre år, hvis vi skal have styrken til at kunne indgå en arbejdstidsaftale i 2021, når vi ikke engang var i nærheden af det nu", siger Kjell Nilsson, der som det eneste medlem af DLF's hovedstyrelse anbefalede et nej til overenskomsten.
Foto: Berit Jørgensen, klfnet.dk
Markant nej-siger om OK-ja: ”Det er et meget tålmodigt valg”
Kjell Nilsson er det eneste medlem af Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse, der anbefalede medlemmerne at stemme nej til overenskomstforliget. Derfor er han også skuffet over flertallets ja.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Tre ud af fire af dem som stemte ved urafstemningen valgte at stemme ja til overenskomstforliget.
Det resultat skuffer Kjell Nilsson, der som det eneste hovedstyrelsesmedlem i Danmarks Lærerforening åbent har taget afstand fra forliget, som blev indgået i store bededagsferien.
Tillidsrepræsentant: »Jeg kan ikke sige ja til den ikkeaftale«
"Jeg har svært ved at se, at denne her løsning skulle være den rigtige. Men afstemningsresultatet besegler jo overenskomsten, nu er der ikke nogen nødudgang. Så må vi bare virkelig håbe, at det lykkes. Jeg er skuffet over, at det gik, som det gik, men jeg respekterer selvfølgelig, at der er et flertal af medlemmerne, der har stemt ja", siger Kjell Nilsson.
Til urafstemningen, der sluttede i søndags med en historisk høj stemmeprocent på 77,8, stemte 74,6 procent af lærerne ja til forliget. Det overrasker Kjell Nilsson, at ja-flertallet blev så stort: "Det synes jeg er imponerende. Med de arbejdsvilkår vi har, så må jeg sige, at det er et meget tålmodigt valg. Jeg mener, at vi skulle løse problemet ved at få en arbejdstidsaftale i OK18, og ikke først senere".
Lærerne stemmer klart ja til overenskomstforliget
Lærerne fik altså ikke en arbejdstidsaftale i den her omgang. Nu skal en undersøgelseskommission kulegrave lærernes arbejdsvilkår og komme med anbefalinger til en ny arbejdstidsaftale for lærerne.
"På trods af det enorme arbejde vi har lavet de sidste fem år, så var det den klare vurdering fra både Anders Bondo og en samlet hovedstyrelse, på nær mig, at vi ikke på nogen måde kunne få en arbejdstidsaftale nu. Når alt det arbejde ikke engang var nok til at få en arbejdstidsaftale, så skal der virkelig, virkelig meget til", siger Kjell Nilsson og fortsætter: "Det kræver jo fuldstændig kolossalt meget arbejde de næste tre år, hvis vi skal have styrken til at kunne indgå en arbejdstidsaftale i 2021, når vi ikke engang var i nærheden af det nu".
Han tolker resultatet sådan, at Lærerforeningens muskler ikke var store nok i armlægningen med KL.
"Det var konklusionen fra både Anders Bondo, flertallet i hovedstyrelsen og nu et flertal af medlemmerne, at vi ikke var stærke nok", siger han.
Bondo til lærerne efter OK-ja: Nu skal vi i gang med at skabe en bedre skole
Ligesom resten af Lærerforeningen retter Kjell Nilsson nu sit fokus mod OK21. "Det næste skridt er, at vi skal i gang med arbejdet med den nye start og få kommissionen til at lykkes. Det benhårde mål, der er nu, er, at få en arbejdstidsaftale senest i 2021. Det mål skal Danmarks Lærerforening ikke tabe af syne, og det tror jeg heller ikke på nogen måde, at vi kommer til", siger han.
"Mit pejlemærke er hele tiden at have slutmålet for øje: Kommissionens arbejde skal danne grundlag for en central arbejdstidsaftale. Det er det allervigtigste", siger Kjell Nilsson.
Overblik: Det stemmer lærerne ja til
I morgen torsdag er der ekstraordinær kongres i Danmarks Lærerforening, hvor de delegerede skal drøfte resultatet af urafstemningen og diskutere, hvordan foreningen skal arbejde med udviklingen af folkeskolen frem mod overenskomstforhandlingerne i 2021.
Ekstraordinær lærer-kongres efter OK18-afstemning