”Vi håber, at vi får landet det hele. Men selvfølgelig vil der være en række detaljer, som vi ikke kan klare i dag”, lød det fra DLF-formand Anders Bondo inden dagens møde i Forlingsinstitutionen.

Bondo: Alle forhandlere er med i dag, så vi kan lave en aftale

Forhandlerne fra organisationerne på statens, regionernes og kommunernes områder er mødt op til dagens forhandlinger, selvom Forligsmanden officielt kun har indkaldt til kommunale forhandlinger. Vi er her alle, så vi kan lave en aftale, lød begrundelsen fra DLF-formand Anders Bondo.

Offentliggjort
Mange havde valgt at bruge formiddagen på at vise forhandlerne deres støtte.

Det forhandler de om 

Danmarks Lærerforening vedtog overenskomstkrav på kongressen ioktober 2017. På arbejdstidsområdet lød kravet:

"Aftalte rammer for arbejdstiden, der skal understøtte etprofessionelt lærerarbejde, lærernes mulighed for at leve op tilkravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen.Arbejdstidsregler for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarerøvrige ansattes rettigheder på det kommunale arbejdsmarked." Dertilkommer en række løn- og tryghedskrav:

DLF har vedtaget overenskomstkrav - se dem her

Siden er kravene indgået i de samlede generelle krav fra dekommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab til KL - hent dem her 

og i Lærernes Centralorganisations specielle krav påunderviserområdet - hent dem her 

Fra arbejdsgiverside har KL rejst  krav på det generelleområde - hent dem her

og på lærerområdet - hent dem her 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Onsdag aften valgte forligsmand Mette Christensen at forlænge forhandlingerne med 14 dage og samtidig indkalde de kommunale forhandlere til møde i dag kl. 10.

Men forhandlingselegationen fra det kommunale forhandlingsfællesskab var langt fra alene om at troppe op til dagens møde. Med sig havde de også forhandlerne for de ansatte i staten og i regionerne.

Og det er et signal om, at fagbevægelsen er klar til at indgå en aftale, lød det fra topforhandleren for de kommunalt ansatte Anders Bondo Christensen.

"Vi er her alle sammen i dag, fordi vi er parate til at tage fat i alle de store knaster. Vi er for at lande et resultat på lønområdet, på arbejdstidsområdet, på frokostområdet, og på seniorområdet. Forligsmanden kan indkalde delegationerne, som hun vil. Men fagbevægelsen er klar", sagde Anders Bondo.

Forligsinstitutionen: Konflikten udsat 14 dage

 

Bondo: En endelig aftale bliver ikke i dag

Det var langt fra kun pressen og forhandlerne, som var mødt op uden foran Forligsinstitutionen. Mange havde valgt at bruge påskelørdag på at vise deres støtte til forhandlerne.

Her blev der livligt sunget og hujet, og forhandlerne modtog flere gange høje klapsalver fra de fremmødte.

Men selvom fagbevægelsen ifølge Anders Bondo er klar til at forhandle alle de store udfordringer hjem i dag, forventer han dog ikke en færdig aftale i løbet af dagen.

"Vi håber, at vi får landet det hele. Men selvfølgelig vil der være en række detaljer, som vi ikke kan klare i dag", sagde han.

Lokalt kan de godt blive enige

Dennis Kristensen: Finder ikke en løsning på 5 minutter

Og samme melding kom fra FOA-formand Dennis Kristensen.

"Det bliver nok ikke i løbet af de første 5 minutter, at vi finder en løsning. Men der skal en samlet løsning til, før vi kan støtte op om den", sagde han.

I onsdags var det statens topforhandler innovationsminister Sophie Løhde, som sad ved forhandlingsbordet. I dag er turen så kommet til kommunernes chefforhandler Michael Ziegler, lød det fra Dennis Kristensen.  

"Vi skal have afprøvet, hvad det er for nogle nye signaler, der kommer fra arbejdsgiversiden. Sophie Løhde var på banen med lidt flere penge til de statsansatte, og i dag bliver vi klogere på, om Michael Ziegler kan matche det tilbud".

Han understregede samtidig, at musketer-eden mellem fagforeninger stadig står stærkt, og at der ikke kan landes en aftale, hvis ikke der bliver landet en aftale om lærernes arbejdstid og de statsansattes frokostpause.

Flemming Vinther: Vi er klar, hvis der er brug for os

Chefforhandler for de statsansatte Flemming Vinther fortalte, at han ikke har planer om at sidde med ved det kommunale forhandlingsbord.

"Men vi sidder lige lidt længere nede ad gangen inde i Forligsinstitutionen, hvis der bliver brug for at koordinere med os", sagde han.

Flemming Vinther blev spurgt til, om han også var mødt op for at kontrollere, at nogle af fagforeningerne var klar til at løbe fra en samlet aftale.

Det afviste han.

"Vi har et fantastisk sammenhold i fagbevægelsen denne her gang. Det er en helt utrolig oplevelse at få lov til at opleve det. Vi er her for at signalere, at de her udfordringer, vi står med denne her gang, de går faktisk på tværs af kommunerne, regionerne og staten".