DLF har lavet et brev til medlemmer på tjenestemandsvilkår, som informerer om deres situation under en lockout.

DLF: Sådan skal tjenestemænd forholde sig under lockout

Hvis du er tjenestemand, er du ikke omfattet af overenskomsten og skal derfor blive på skolen under en lockout. Her kan du læse, hvordan DLF råder tjenestemænd til at forholde sig under en konflikt.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bliver lockouten en realitet, og er du en af folkeskolernes 8241 tjenestemænd, så skal du møde op på skolen og lave det arbejde, som du normalt udfører. Det er et af budskaberne i et brev, som DLF har skrevet til de medlemmer, der er tjenestemænd. DLF oplyser desuden, at tjenestemænd har ret til planlagte seniordage og i øvrigt opfordres til at udvise solidaritet med de konfliktramte kollegaer.

Som tjenestemand må du ikke påtage dig opgaver, som du ikke laver normalt, og ifølge Ministeriet for Børn og Undervisning er det ikke muligt at ændre i fagfordelingen. Årsagen til det er, at du ikke må tage konfliktramt arbejde, altså de opgaver som dine lockoutede kollegaer almindeligvis ville varetage.

Så få lærere må arbejde under lockout

Underviser du for eksempel normalt i én klasse, mens du samtidig holder tilsyn med en anden klasse, så skal du som tjenestemand også kunne gøre det under en lockout. I dette konkrete tilfælde må du derfor ikke begynde at føre tilsyn med flere klasser end den ene under en lockout. Det er din leders opgave at vurdere, om skolen med sit antal af tjenestemænd kan føre det nødvendige opsyn med eleverne.

Ifølge DLF er hovedreglen for at vurdere, om du tager konfliktramt arbejde ganske enkelt at spørge dig selv: er det her opgave, jeg ville blive pålagt under normale omstændigheder. Kan du svare nej til det, er rådet fra DLF i første omgang at gøre din leder opmærksom på problemet. Bliver du alligevel bedt om at udføre den pågældende opgave, så skal du gøre det, men bør kontakte din tillidsrepræsentant eller din kreds, som derefter kan rejse en sag. 

Udvis solidaritet Selvom du som tjenestemand ikke er i konflikt, så opfordrer DLF tjenestemænd til at deltage i aktiviteter i forbindelse med lockouten. Det kan for eksempel være demonstrationer, fællesmøder eller praktiske arbejdsopgaver. Dette skal dog ske udenfor arbejdstiden.

DLF klar med konflikt-abc

Ved en lockout skal både tjenestemænd og overenskomstansatte betale et konfliktkontingent. Beløbet er endnu ikke fastsat, men betyder at alle aktive medlemmer kommer til at bidrage solidarisk til konflikten. 

Vil du vide mere om DLF's information til tjenestemændene, kan du se brevet i boksen "Ekstra" til højre.

Læs mere

Brev fra DLF om tjenestemænd og konflikt