"Hvis vi kom med en masse krav, ville det være at stikke folk blår i øjnene. Som det ser ud lige nu, er der ikke til at sikre reallønnen i 2011", siger Anders Bondo.

Lærerne skylder arbejdsgiverne penge

Offentligt ansatte har fået langt større lønstigninger end de private. Noget af den forskel skal udlignes ved næste overenskomst. Forhandlerne får svært ved at sikre, at lærernes løn følger priserne i 2011, tyder nye tal for lønudviklingen på.

Offentliggjort Sidst opdateret
"Udfordringen for os tillidsrepræsentanter bliver at fortælle lærerne, at denne overenskomst mere kommer til at handle om efter- videreuddannelse og fastholdelse og rekruttering", siger tillidsrepræsentant Charlotte Gudmansen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har fået en markant reallønsfremgang de seneste år. Når man sammenholder det med, at den økonomiske krise har bremset udviklingen i den private sektor, så er forudsætningen for overenskomsten i 2011 ændret fundamentalt. Vi må tilpasse os den ændrede virkelighed, vi bliver en del af", sagde Anders Bondo til omkring 300 tillidsrepræsentanter, der i denne uge var samlet i Korsør for at blive klædt på til den diskussion om krav til overenskomsten, der skal foregå på lærerværelserne de kommende måneder.

"Lønudviklingen på det private område er blevet væsentlig mindre end vi forudsatte ved overenskomsten i 2008. Det er faktisk dramatisk. Vi lavede en rigtig god aftale i 2008. Vi vidste godt, at vi på grund af reguleringsordningen kom til at skylde noget i forhold til arbejdsgiverne. Det betyder, at den lønstigning, der var planlagt til 1. april 2010 bliver markant reduceret. Og der bliver stadig meget, som vi skal betale ved næste overenskomst", sagde Anders Bondo.

Få penge at forhandle om

Det er nye skøn for den såkaldte reguleringsordning, som får DLF til at ændre på dagsordenen til de seks stormøder for tillidsrepræsentanter som bliver afholdt i de kommende uger. For første gang på det kommunale område falder reguleringsordningen ud på en måde, så de kommunale ansatte skylder penge i stedet for som ellers at modtage penge.

Arbejdsgivere og forhandlerne af lærernes overenskomst har sammen skabt reguleringsordningen for at sikre, at de offentlige ansatte ikke sakker bagud i forhold til de privates løn. I mange år har reguleringsordningen udløst ekstra lønkroner til lærerne. Men reguleringsordningen gælder begge veje, og gennem det sidste år har lønudviklingen for de offentligt ansatte været på 5,3 procent, mens den for de private ansatte kun har været på 2,3 procent. Reguleringsordningen udmønter 80 procent af forskellen mellem lønudviklingen på det private og på det offentlige område. Det samme gælder, når de offentlige ansatte pludselig er lønførende.

Egentlig betyder tallene, at lærerne per 1. oktober 2010 skulle gå ned i løn, men Anders Bondo har som formand for KTO lavet en aftale med KL om at udskyde en del af gælden til de kommende overenskomstforhandlinger i 2011. På grund af krisen har det private område fået forholdsvis få penge ved overenskomstforhandlingerne, og på det kommunale og regionale område vil der sandsynligvis også være meget få penge at forhandle om.

"Det ændrer forudsætningerne for overenskomstforhandlingerne. Hvis vi kom med en masse krav, ville det være at stikke folk blår i øjnene. Som det ser ud lige nu, er der ikke til at sikre reallønnen i 2011", siger Anders Bondo.

Bondo overvejer alternative løsninger

Anders Bondo pegede på behovet for at tænke utraditionelt og løftede blandt andet sløret for, at hovedstyrelsen har drøftet, om det er muligt at skubbe overenskomstforhandlingerne om de samlede krav et år. Målet ville være at komme ud af klemmen med den negative reguleringsordning, så der er nogle reelle midler at forhandle om i 2012. Alligevel bad han tillidsrepræsentanterne om at starte en medlemsdebat om kravene til overenskomstforhandlingerne i 2011.

"Det er ikke en let opgave, I står over for nu. Jeg ser gerne, at muligheden for at skubbe de egentlige forhandlinger undersøges nærmere, men det mest sandsynlige er nok, at forhandlingerne følger den plan vi kender. Så vi fortsætter med arbejdet med at opstille krav til OK11 ", sagde Anders Bondo til tillidsrepræsentanterne.

Lærerne er forberedt på snæver overenskomst

Anders Bondos budskab om, at der sandsynligvis næsten ikke er nogen penge at forhandle om, overraskede ikke tillidsrepræsentanterne.

"Det vidste vi godt. Det ved alle vores kolleger også. Alle kender den store problematik. Vi har set, at lærere bliver afskediget. Det er virkeligheden. Derfor er det de lidt blødere krav vil skal snakke om. Fastholdelse og rekruttering er vigtigt. Og efteruddannelse", siger tillidsrepræsentant på 10. klassecentret i Roskilde Anne Marie Nimb Williams.

Tillidsrepræsentant på Stenlille Skole Charlotte Gudmansen er enig.

"Min tanke er, at så må vi tage fat i det, der er. Udfordringen for os tillidsrepræsentanter bliver at fortælle lærerne, at denne overenskomst mere kommer til at handle om efter- videreuddannelse og fastholdelse og rekruttering".

Egentlig synes Charlotte Gudmansen, at det bedste ville være at udskyde overenskomstforhandlingerne et år.

"Det er jo en hel ny tanke. Men lige nu sker der så mange forandringer i folkeskolen. På vores skole skal vi oven i købet begynde med den nye arbejdstidsaftale til august. Så det ville være en befrielse, at vi ikke skulle forhold os til overenskomsten oveni", siger Charlotte Gudmansen.