'Vi har brug for, at også lokal løn kan bruges strategisk på den enkelte arbejdsplads', siger Michael Ziegler.
Jakob Dall
KL: Lokal løn fungerer ikke tilfredsstillende
KL er ved at afslutte et løn-projekt, der viser, at der er betydelige problemer med lokal løn. "Vi kan ikke fortsætte ad det hidtidige spor", siger kommunernes chefforhandler Michael Ziegler og lægger op til nye måder at tænke lokal løn på.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Tidligere er lokal løndannelse måske mest blevet tænkt som individuel løn. Vores projekt viser, at det stadig er relevant. Men i mange sammenhænge vil det være lige så relevant at bruge lokal løn til gruppevise tillæg", sagde Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler, som foreløbig står i spidsen for de kommunale arbejdsgivere ved de kommende overenskomstforhandlinger.
Han var inviteret til en konference af de kommunalt ansattes forhandlerorganisation KTO for at løfte sløret for kommunernes ønsker til næste års overenskomstforhandlinger.
Michael Ziegler slog fast, at KL fortsat vil kæmpe for, at der skal sættes overenskomstkroner af til lokale lønforhandlinger, og at KL's lønprojekt har vist, at der i kommunerne er ledere, der både kan og vil bruge lokal løn.
"Vi har brug for, at også lokal løn kan bruges strategisk på den enkelte arbejdsplads. Det kan være for at understøtte en udvikling med dalende sygefravær, det kan være for at tilskynde medarbejderne til at efteruddanne sig eller måske for at understøtte en indsats vedrørende integration".
Topforhandler for de kommunalt ansatte og formand for lærerne Anders Bondo Christensen gjorde Michael Ziegler opmærksom på, at de rammer, der er aftalt for lønsystemet nu, blev lavet, fordi lokal løn heller ikke fungerede tidligere. "Prøv lige at tænke over det", sagde Anders Bondo.
Ikke plads til mere barsel
De kommunale arbejdsgivere tror, at der ved overenskomstforhandlingerne ikke bliver mange penge at forhandle om. Derfor vil arbejdsgiverne lægge mest vægt på lønudviklingen og i denne omgang nedprioritere generelle vilkår som barsel og ferie.
"Vi har allerede i dag ganske gunstige vilkår. Vilkår som gør det attraktivt at være ansat i en kommune", sagde Michael Ziegler.
Mulighed for seniordage fremover
Da parterne forhandlede overenskomst i 2008, så den økonomiske situation noget anderledes ud. Der kom ekstra penge til overenskomst-forhandlingerne via trepartsforhandlingerne. Blandt andet blev der indført seniordage for ansatte over 60 og afsat midler til kompetenceudvikling. Arbejdsgiverne ser en mulighed for at videreføre nogle af forebedringerne for seniorerne.
"Trepartspengene til seniorinitiativer og kompetenceudvikling forsvinder. Vi må finde penge til de centrale dele af seniorinitiativerne. På kompetenceområdet forestiller vi os ikke en videreførelse", sagde Michael Ziegler.
Lærerne vil have reallønstigning og efteruddannelse
Der er langt fra arbejdsgivernes udmeldinger til lærernes ønsker til overenskomsten.
Som formand for Lærernes Centralorganisation (LC) gav Anders Bondo nogle pejlemærker for, hvad lærernes krav bliver.
"LC vil have meget stærk fokus på reallønstigning. Vi vil have sikret, at det enkelte medlem ikke går ned i realløn", sagde Anders Bondo og sagde, at lokal løn ikke kan indgå i reallønssikringen.
"Vi har bokset med den lokale løndannelse i mange år. Vi bliver nødt til at have lønmodeller, der er tilpasset situationen på det enkelte arbejdsområde."
Han mener, at der skal være en garanti for, at de lokale løn-dele bliver udmøntet.
Anders Bondo gjorde det klart, at det for lærerne er meget vigtigt med kompetenceudvikling.
"Vi har et akut behov for at blive opkvalificeret til det arbejde, vi har".
De kommunalt ansattes overenskomst udløber 1. april 2011.