Antallet af lærere i løntilskud har toppet, mener Lærernes a-kasse, der har mere fidus til jobrotations-ordningen
jscreationzs/freedigitalphotos.net
Ledighed: Løntilskudskurven er knækket
Antallet af lærere i løntilskud er på vej ned. Jobcentrene har fået øjnene op for, at jobrotation er et bedre redskab og forhåbentlig har kurven derfor toppet, siger en chefkonsulent i Lærernes A-kasse.
FAKTA OM LØNTILSKUD OGJOBROTATION
Løntilskud
Den ledige er ansat max. 12 mdr. til en løn svarende tildagpengesatsen betalt af skolen.
Den ledige bruger dagpengeklip i perioden oggenoptjener ikke ret til ny dagpengeperiode.
Der stilles krav til skolen om merbeskæftigelse, hvilketvil sige, at den ledige i løntilskud ikke må have eneansvar forundervisning.
Jobrotation
Den ledige ansættes som vikar for en fastansat, der sendes påefteruddannelse.
Enten betales fuld løn til både vikaren og den fastansatte afskolen, der modtager 170 kr./t i ydelse fra jobrotationspuljen.
Ellers aflønnes vikaren i halvdelen af perioden med løntilskudog den anden halvdel med fuld løn. Den fastansatte aflønnes medfuld løn, mens skolen modtager støtte fra StatensVoksenuddannelsesstøtte.
Den ledige bruger ikke dagpengeklip i den periode,hvor denne er fuldt lønnet og genoptjener ikke ret til nydagpengeperiode.
Den ledige i jobrotation må varetage eneundervisning.
Kilde: Lærernes a-kasse
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der er lige nu 574 lærere i løntilskud. Den dårlige nyhed er, at det er en tredobling i forhold til for to år siden. Den gode nyhed er, at tallet for to måneder siden var på over 600.
Faldet skyldes ifølge Lærernes a-kasse, at jobcentrene har fået øjnene op for jobrotationsordningen, hvor man som ledig kommer ud i en tidsbegrænset stilling, mens den faste medarbejder er på efteruddannelse. Chefkonsulent Niels Møller håber og tror derfor, at løntilskudskurven er knækket.
"Jobrotation er ved at brede sig. Puljen til ordningen har typisk været brugt efter et halvt år, og så har man skulle søge tillægsbevillinger, hvilket vi også har fået i 2012. Nu er der på forhånd puttet ekstra penge i puljen til næste år. Så jeg regner med, at man vil gå over til at bruge det redskab mere og mere, og at kurven for løntilskud har toppet", siger han til folkeskolen.dk
En bedre ordning
Niels Møller lægger ikke skjul på, at han er begejstret for udviklingen. På trods af, at jobrotation kun giver tidsbegrænsede stillinger, er det en bedre ordning, mener han.
"Det er bedre, fordi man kommer ud og får et regulært job. Der sker noget andet med folk, end hvis de bare går og er hjælper. Selv om det er tidsbegrænset, så får man et andet netværk og en anden tilgang til at være i job, når man er ude at arbejde på den måde".
Tredoblingen af antallet af lærere i løntilskud, der i oktober 2010 var på blot 182, tilskriver Niels Møller dels en stigende ledighed, dels at jobcentrene har været for glade for ordningen.
"Jobcentrene har ikke rigtig brugt andre redskaber end løntilskud. Det er nok fordi, lønstilskud i privat regi plejer at have en god beskæftigelseseffekt, men det har det altså ikke i det offentlige", siger han.