Årets første seniorkursus for fraktion 4 havde politik og Christiansborg som tema. Her holdt blandt andre Kaare R. Skou, tidligere politisk redaktør på TV 2, oplæg for de 85 deltagere.
Dorthe Kirkgaard Nielsen
Seniorkurser - årets trækplaster for pensionisterne
Medlemmer af fraktion 4 - pensionisterne i DLF kan hvert år søge om at komme på seniorkursus. Første kursus med temaet ”Politik og Christiansborg” trak i denne uge 85 deltagere til Frederiksdal. Seniorkurserne om film, kunst og sang/musik holdes de næste to uger.
Årets seniorkurser
"Politik og Christiansborg". Den 24.-26. juni på Sinatur HotelFrederiksdal.
"Sang, musik og lokalhistorie". Den 1.-3. juli på Sinatur HotelGl. Avernæs.
"Film". Den 3.-5. juli på Sinatur Hotel Gl. Avernæs.
"Kunst og kultur". Den 9.-11. juli på Sinatur HotelSkarrildhus.
hvad koster det?
Årets seniorkurser offentliggøresaltid i det trykte Folkeskolen i februar. Her kan man læse omindhold af kurserne, tidspunkter og ansøgningsfrist.
Kurserne er gratis for medlemmer af fraktion 4. For ledsagendeikke medlemmer er prisen i år 1.800 kroner for et kursus.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Tager Mette Frederiksen hensyn til støttepartierne, når hun vælger ministre?" "Har en SV-regering nogen gang på jord?" "Er det ikke et stort tab for Mette Frederiksen, at hun ikke har Henrik Sass Larsen med på holdet mere?" Spørgelysten er stor, og Kaare R. Skou, tidligere politisk redaktør på TV 2 gør sit bedste for at svare.
"Der er alle mulige andre hensyn at tage. Om køn, alder, geografi og om ikke at tømme folketingsgruppen for talent, for der skal også være nogle til at dække ordførerskaberne".
"Erfaringerne med en SV-regering er ikke gode, og partierne er for forskellige. De bygger på to forskellige ideologier, hvor S grundlæggende ønsker en stærk stat, og V ønsker en stor personlig frihed".
"Henrik Sass Larsen har lagt den strategi, som gjorde, at Mette Frederiksen vandt valget. Han er en dygtig strateg, men ikke nogen folkelig politiker, og han kunne meget hurtigt blive et problem. Så det er meget passende, at han er gået", fortæller han de mange tilhørere. Kaare R. Schou er første oplægsholder på andendagen af seniorkurset "Politik og Christiansborg" på hotel Sinatur Frederiksdal. I de smukke rammer ved Mølleåen i Kongens Lyngby er 85 hovedsageligt pensionerede lærere samlet i to døgn. Fra i mandags klokken 15 til i dag onsdag klokken 15.
Nogle kommer alene, mange som ægtepar - og kun seks af deltagerne er ikke lærere, men medfølgende ægtefolk med andre erhverv i bagagen. Under det fem kvarter lange oplæg fortæller Kaare R. Skou om alt fra den første Amalienborg-runde under Frederik den 8., om regeringsgrundlag, hensigtserklæringer til den netop overståede valgkamp. Men også om magtkampe i Venstre, Mette Frederiksens arbejde med at styre de tre støttepartier.
Og om det overraskende valgresultat, hvor Danmark ulig mange andre lande i stor stil stemte på midterpartierne og på de gamle partier og ikke på højrenationalistiske yderfløje.
Pensionerede lærere får deres helt eget forum
Kronjuvelen for pensionisterne Seniorkurserne er det helt store trækplaster for medlemmerne af fraktion 4 - pensionisterne i DLF. Hvert år søger omkring 1000 om at deltage i de fire seniorkurser. Omkring 340 kommer med. "Seniorkurserne er kronjuvelen i fraktion 4. Årets begivenhed. En slags højskoleophold for seniorer på lærerforeningens dejlige kursusejendomme. Det er ikke ferie, men underholdning med hjerne og af høj kvalitet, og så er det selvfølgelig kollegialt samvær på landsplan", siger Birgit Bruun, der hovedstyrelsesmedlem for fraktion 4 og kursusleder på de fire seniorkurser. "Mange lærere oplever det som vild luksus at komme med på et seniorkursus, hvor de hører oplæg fra vidende mennesker, og hvor alt er arrangeret. Når man har været lærer i mange år, er man vant til, at man altid skal stå for at arrangere, og der er aldrig ro på. Her kan man bare læne sig tilbage og nyde kurset", fortæller Birgit Bruun.
Pensionist i hovedstyrelsen: Det kunne være dejligt med kampvalg
Alle kurser har et modul om DLF De fire seniorkurser ligger i juni og juli, og de overordnede temaer er normalt de samme. Med fokus på henholdsvis politik, film, kunst og sang/musik. Alle kurser indeholder sang og et fagligt modul.
Hvor Birgit Bruun fortæller om seniorpolitiske temaer, og et af hovedstyrelsens medlemmer fortæller om DLF's generelle og politiske temaer. På dette seniorkursus holdt Morten Refskov oplæg. Årets seniorkursus om "Politik og Christiansborg" bød også på varm og virtuos musik på cello og guitar, oplæg ved Mimi Jakobsen, tidligere politiker og generalsekretær i Red Barnet og oplæg om DLF's pressestrategi og ansvarlighed og om dansk politik set med en lobbyists briller.
Tidligere sognepræst og cand.mag. i musik, Jørgen Anker Jørgensen underholdt med "Fællessangens betydning for det folkelige fællesskab i skolen, foreningen og den politiske kamp", og Thorkild Thejsen, mangeårig chefredaktør på Folkeskolen holdt oplæg om "Folkeskolen, læreren og DLF. Fra Den Blå Betænkning til lockout og politisk styring af skolen". Imellem de mange oplæg er der også tid til en gåtur i de smukke omgivelser, en middagslur og til socialt samvær med de andre deltagere.
Nye muligheder for at blive pensionistmedlem af DLF
Gode foredragsholdere og socialt samvær
72-årige Knud Sørensen fra Lemvig stoppede som lærer i 2008. Han er med på seniorkurset om politik for anden gang sammen med sin hustru, der også er pensioneret lærer. Sidste gang de slap igennem nåleøjet til seniorkurserne var for syv år siden.
"Seniorkurserne er en god tradition, hvor man mødes med kollegaer fra hele landet. Her får man et indblik i, hvad der rører sig i lærerforeningen lige nu, og da politik er min store interesse, er kurset oplagt for mig", fortæller Knud Sørensen. Inger Stengård Kræn er pensioneret lærer fra Varde, og hun har sin mand og pensioneret, praktiserende læge, Kresten Kræn med på seniorkursus. De er begge 74 år og deltog for syv år siden i seniorkurset om film, hvor blandt andet filminstruktør Nils Malmros holdt oplæg. "Vi søger hvert år, men det er syv år siden, vi var med sidst. Kurserne har altid ekstremt gode foredragsholdere, og vi deltagere taler sammen på kryds og tværs. Vi føler os så privilegerede. Vi er på et lækkert hotel midt i smuk natur, og vi kan bare lytte og tage imod", siger Inger Stengård Kræn. Husbonden Kresten Kræn er lige så begejstret. "Seniorkurserne er helt fantastiske. Altid på et højt niveau - både hvad angår de musikalske indslag og de forskellige foredragsholdere", fortæller han.
Årsmøde i fraktion 4: Hvad vil DLF med pensionisterne
Kombinerer med lidt ferie Ægteparret valgte at tage fra Varde en dag tidligere, så de ankom på Frederiksdal allerede søndag. "Så vi har holdt en lille ferie først. Været på Arken i Ishøj, Virum Friluftsbad, gået en lang tur ved Mølleåen og været på Søllerød Slot", fortæller Inger Stengård Kræn, der stoppede som lærer i 2008. Netop det med at komme en dag før eller blive en dag mere, benytter mange af deltagerne sig af. "Selve seniorkurset er jo ikke en ferie. Det er et ophold med masser af fagligt indhold, som alle ikke bare lige kan gøre selv. Alle kan tage i Tivoli eller sejle på Furesøen, men at opleve en Mimi Jakobsen eller en Kaare R. Skou helt tæt på, det kan man kun, hvis man er en flok eller en organisation. Så mange af deltagerne kombinerer kurset med lidt ferie", forklarer Birgit Bruun.