Forældre-kampagner virker - politikerne i Tårnby vil sætte lærernes undervisningstid ned og åbner op for mere fleksibel arbejdstid. Foto: Maria Becher Trier
Haste-forlig om mindre undervisningstid til Tårnby-lærere
Fem af Tårnby Kommunes partier, som udgør flertallet i kommunalbestyrelsen, har i al hast stillet forslag om, at lærerne får nedsat deres undervisningstimetal. Politikerne vil også åbne for, at lærerne kan lægge flere arbejdstimer uden for skolen.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærerne i Tårnby underviser lige nu i gennemsnit 756 timer eller 20 timer mere end landsgennemsnittet. Netop de 20 timer vil politikerne skære. Det svarer til en halv times mindre undervisning om ugen.
Annonce:
Desuden skal den såkaldte 3-procentsregel laves om til en 7-procentsregel. Det vil betyde, at lærerne individuelt kan aftale med deres leder at lægge op mod 7 procent (cirka 115 timer af de 1924 timer om året) af deres arbejde derhjemme eller andre steder. Men det kommer altså an på, om lederen synes, det er en god ide. Det bliver ikke en ret lærerne får.
Forslag til forandring
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre skriver i en pressemeddelelse, at der er brug for at skride til handling nu, hvis eleverne i Tårnby skal sikres kvalitet i undervisningen.
Derfor besluttede partierne i går "i lyset af den seneste tids hændelser og usikkerheder" at stille forslaget nu, på trods af, at der i kommunen er planlagt en evaluering af reformen.
"Undervejs i implementeringen af folkeskolereformen er bølgerne gået højt - både i Tårnby og i andre kommuner - og nogle gange så højt, at utrygheden breder sig til skolerne og børnene. Med denne aftale er det vores håb, at der vil falde ro omkring skoleområdet i Tårnby, så vi i flok kan løfte opgaven om at indføre skolereformen på en måde, hvor elevernes udvikling og indlæring er i fokus", står der i pressemeddelselsen.
Der har været meget kritik fra lærere, pædagoger, elever og forældre af skolens tilstand, efter reformen og loven om lærernes arbejdstid er trådt i kraft.
På Løjtegårdsskolen har en fraktion af bekymrede forældre indkaldt til et møde i aften, hvor blandt andre alle skoleudvalgets medlemmer deltager.
Den lokale lærerkreds er glade for, at politikerne lytter til kritikken, men efterlyser en dialog, for der er brug for flere justeringer end de foreslåede, hvis skolen skal blive rigtig god, mener formand Ulla Erlandsen.
"Det er positivt, at politikerne endelig reagerer på vores utallige henvendelser. Den nuværende ordning er til skade for lærernes vilkår", siger hun.
Annonce:
"Men jeg savner dialogen. Beslutningen om at ændre på tingene er taget oppefra, men der kommer stadig til at mangle tid til at løse opgaver og forberede undervisningen", siger Ulla Erlandsen og kalder forligsforslaget "en meget lille begyndelse".
Der er stor forskel på fordelingen af lærernes opgaver. Det vil politikerne også ændre.
"Vi har noteret os, at der forekommer meget store forskelle i den fagopdelte undervisningsandel lærerne imellem. Det finder vi uhensigtsmæssigt. Der skal derfor sigtes mod en mere ligelig fordeling i fremtiden", skriver de i pressemeddelelsen.
Annonce:
Også det er lærernes kreds 13 for Tårnby og Dragør positive over for.
"Men hvis opgaverne skal fordeles mere ligeligt, skal fagfordelingen på de fleste skoler laves helt om, så lærerne får nye skemaer fra januar", siger Ulla Erlandsen.
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til forslaget på et møde den 25. november.