”Selv om vi laver sjov i gaden er baggrunden meget alvorlig: Vi lærere tager skraldet før de andre faggrupper i forhold til den danske model, som med KL´s opførelse nu er i fare for at gå fra at være en aftale- og forhandlingsmodel til at være en ledelses- og diktatmodel i det kommunale system.” Sådan sagde Lone Lærke Nielsen, folkeskolelærer i indskolingen, til torsdagens skraldeaktion.
Lærerne tager skraldet i hele landet
Torsdag samlede lærere landet over skrald for at vise, at de gerne vil i gang med at lave noget, hvis bare de måtte. Lærere fra Thy-Mors Lærerkreds samlede skrald i Nykøbing Mors i småregn og blæst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I småregn og strid blæst bakkede lockoutramte lærer og tjenestemænd torsdag eftermiddag op om den landsdækkende aktion "Lærerne tager skraldet", som Midtsjællands Efterskole har opfordret til. En aktion med budskaberne: Vi tager skraldet som de første, vi tager skraldet nu hvor børn og unge ikke kan få undervisning, og vi tager skraldet for den manglende respektfulde tone og retorik omkring lærergerningen.
"Det er vigtigt, at vi stadig laver disse fællesaktioner, hvor den positive stemning mellem kollegaer og skoler bliver synlig," siger Rune Gludsted, folkeskolelærer på mellemtrinet og TR. "Det varmer at gå og tænke på, at lige nu er der lærere i hele Danmark, der tager skraldet. Det giver et tiltrængt smil her på tredje uge, hvor humøret ellers godt kan gå hen og blive lidt trykket."
Bondo på bjerget
Iført hvide malerdragter med skriften "Læreren tager skraldet" på ryggen og med affaldsposer og koste i hånden startede lærerne ud fra fire forskellige steder i udkanten af Nykøbing og fortsatte ind mod byens centrum. Lærerne kom godt omkring både på stille villaveje, stranden, større og mindre indfaldsveje samt gågade. Det skrald, der ikke var blæst væk, blev samlet op, samtidig med at der storsmilende blev hilst på bilister og talt med folk på vejene.
"Vi viser, vi er klar til at lave noget, så snart vi får lov. Og det budskab tror jeg folk forstår. Vi er kun blevet mødt positivt i dag", sagde Peter Mehl, folkeskolelærer i overbygningen, mens han bøjer sig ned efter endnu et stykke skrald.
Kaffe ved kommunaldirektøren Aktionen sluttede sidst på eftermiddagen foran kommunens administrationsbygning, hvor kommunaldirektøren kom ud og bød indenfor til en kop "tag selv" kaffe og kagerester. I kantinen i læ for regn og blæst uddybede Gitte Bjerrum, efterskolelærer, dagens budskab.
"I dag tager vi skraldet både rent fysisk og ved at være lockoutet, men når vi kommer tilbage til vores arbejdspladser på de forskellige skoler, kommer vi også til at tage skraldet der. For vi kommer tilbage til elever, der skal samles op psykisk og praktisk i forhold til manglende undervisning, elevplaner, forældresamarbejde og samarbejdet med ledelsen."
Tjenestemand i indskolingen Tove Aarestrup supplerede.
"Ja og samtidig skal vi også huske at samle hinanden op, både os tjenestemænd og I, der har været lockoutet. Det her tærer på os alle, så den her og lignende aktioner er guld værd."
Herefter tog hun sammen med de andre lærere på kommunens genbrugsplads med de mange sække med skrald. For lærerne tager skraldet.
De nordvestjyske lærere bakker op om Bondo