Bliv lærer i Norge
Hvis du leder efter et job, og har mod på at arbejde i Norge, gælder det om at pakke kufferten. Nordens oliestat har aktuelt brug for mange nye undervisere i folkeskolen, og vil gerne ansætte uddannede lærere fra andre lande.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Annemarie Bechmann Hansen, divisionsdirektør i det norske uddannelsesdirektorat, siger det på denne måde til Avisen.dk: "Vi har et problem med for få hænder. Og har du en uddannelse som lærer eller pædagog fra Danmark, er det let at blive godkendt til at arbejde i Norge."
Fælles aftale Indtil nu er det ikke ret mange, der er gået på lærerjobjagt i Norge. Lærernes A-kasse har aktuelt kontakt med to lærere, der søger job i Norge, og en statistik fra Utdanningsdirektoratet viser, at kun lidt over en snes danske lærere søgte om at blive godkendt til at undervise i norske skoler i 2012.
Dansk lærer i Norge: Det kræver mod at tage springet
Men der er masser af jobmuligheder, oplyser de norske læreres fagforening Utdannningsforbundet, og Danmark, Finland Island, Norge og Sverige har siden 1980'erne haft en såkaldt overenskomst om et fælles nordisk arbejdsmarked for lærere i folkeskolen. En læreruddannelse i et land giver derfor adgang til at undervise i hele Norden.
Mulighed for at lære sproget En hurdle er der dog. Ifølge aftalen mellem landene er det en forudsætning, at man behersker skolens undervisningssprog, men det er tilstrækkeligt, at man inden for to år aflægger prøve, og det pågældende land er forpligtet til at tilbyde undervisning i sproget. Hvis du vil prøve lykken i Norge, kan du som medlem af Lærernes a-kasse søge arbejde deroppe i tre måneder og få dine dagpenge med. Det samme gælder EU-landene og Island. På den måde kan du tage rundt og besøge skoler, der har ledige stillinger.
Lavere løn For at tage dagpengene med skal du og jobcentret udfylde og sende en ansøgning til Lærernes a-kasse, der skal sige ok og sende en attest, der beviser, at du har ret til dagpenge i udlandet. Før du rejser, er det måske en idé at se på løn - og arbejdsforhold: En undersøgelse fra Nordisk Ministerråd viser, at norske lærere har flere undervisningstimer og en noget lavere løn end i deres kolleger i Danmark. Til gengæld er boliger billigere, og leveomkostningerne er ikke generelt højere.
God jobbjakt!