Tina La Cour og Gitte Philip står for udsmykningen af Rødkilde Skoles lærerværelse. Se flere billeder via tallene herunder

Lærerværelset er farmors stue

På Rødkilde Skole i Vanløse ved lærerne aldrig, hvem de kommer på besøg hos, når de skal holde frikvarter. To af deres kolleger skifter nemlig tema på lærerværelset fire gange om året, og hidtil har de både været i kolonihaven og i Brasilien.

Offentliggjort
Det er Gittes svigerfars kaffestel, der pryder farmors borde
Der bliver klunset og tømt kælderrum, når Gitte og Tina går på jagt
Fugleburet er købt i den blå avis. Den er lidt utæt, men påskekyllinger tisser ikke igennem
Selvfølgelig lægger farmor mad ud til fuglene

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Ej, der er kommet kyllinger op!" "Og et fuglebur….må man godt stikke fingeren ind til dem?" En lærer strækker meget forsigtigt fingeren ind gennem tremmerne til de små gule påskekyllinger og forsøger sig med: "Bååååhbågææk". Der bliver grinet og undersøgt, mens kaffen bliver skænket op.

"Jeg har sendt hele familien ud efter karse til bunden af buret - der skal ret mange bakker til", fortæller børnehaveklasseleder Tina La Cour. Det er nemlig hende og hendes kollega Gitte Philip, der pynter lærerværelset.

De seneste måneder har temaet været farmors stue, så det er tunge klunkemøbler, tykke tæpper, små udskårne træborde med lyse duge og blomstret te-stel, og på væggene hænger tunge rammer med gulnede fotografier og juleplatter. 

Folkeskolen kommer forbi lige før påske, og farmor sparer ikke på pynten. Der er gule servietter i tekopperne, kyllinger og påskeharer på alle afsatser, liljer hænger fra loftet, og børnebørnenes papirklip pryder væggene.

"Det bedste er påskeæggene", siger en skægget lærer, mens han piller sølvpapiret af og gnasker et mere i sig.

Ledelsen støtter op om projektet

For fem år siden blev Rødkilde Skole bygget om. Lærerværelset var helt nyt og bart - næsten som et klasseværelse. Det satte ti lærere sig for at gøre noget ved, og det blev da også bedre. Men Gitte Philip og Tina La Cour havde flere kreative ideer, så de fik den daværende skoleleder med på, at de måtte udsmykke lærerværelset tematisk. Første tema var kolonihave.

"Vi samlede træskostøvler, vandkander, fuglebure og blomster. Når vi har fået en ide, så ligger den i baghovedet, hver gang man er på loppemarked eller i kælderen. Det er jo sådan mange lærere gør, når man mangler materialer - man har det altid i tankerne, når man ser noget, der passer", fortæller Gitte Philip.

Temaet blev så stor en succes, at det blev det første af mange - pink jul, Brasilien, yingyang og vilde juleudsmykninger. Den tidligere skoleleder gik meget op i det psykiske arbejdsmiljø og støttede op om, at lærerværelset skulle have sjæl.

"Han gav en fast portion timer til projektet, og når vi har købt noget, kommer vi bare med regningen. Det er ikke fordi timerne dækker den tid, vi bruger, men det symbolske betyder meget. Og så kom han ind i mellem med vin eller lidt mad, hvis vi gik og pyntede op om aftenen eller i weekenden", fortæller Tina La Cour.

Leder af læringsmiljø Niels Toldam støtter fortsat op om projektet:

"Jeg synes vores lærerværelse afspejler, at vi har nysgerrige og omstillingsparate lærere. Og når vi har gæster eller praktikanter føler de sig meget velkomne på lærerværelset. Det er vigtigt, at vi som ledelse ser og støtter den slags initiativer".

Både hårde og bløde stole

Efter de første fem minutters grinen og pjatten om lærerværelsets nye artefakter, fordeler lærerne sig i små grupper ved sofaarrangementerne, i køkkenet og ved de hårde stole i hjørnet. Det ligner mere en fætter-kusinefest end et lærerværelse.

Lærer Trine Hansen synes, at udsmykningen gør lærerværelset hyggeligere. "Det er noget særligt, at det føles som om, der er nogen, der har gjort noget for en", fortæller hun. Og hendes kollega lærervikar Theis Nedergaard mener også, at den gode stemning kommer hurtigere: "Når man kun har 20 minutters pause, så er det rart, at man hurtigt bliver helt afslappet",

Møbler har stået på flere forskellige måder, og det er med velberådet hu, fortæller de to dekoratører.

"Det er godt, at der bliver rystet lidt rundt på pladserne. Og sofaerne gør også, at man taler sammen om andet end faglighed. Der bliver heller ikke så let kliker", siger Tina La Cour.

På den anden side tager de også hensyn til, at der er nogle, der har brug for at have deres faste sted. Og de har bibeholdt nogle af de hårde stole og borde, fordi nogle af lærerne helst vil sidde sådan, når de skal holde møder.  

Næste tema er ikke planlagt endnu, men noget kunne tyde på, at farmor bliver boende i forskellige former et stykke tid.

En forbipasserende lærer griner stort: "Så skal vi også have tapetseret væggene".