Nyt lønsystem skal erstatte Ny Løn

Et år før tiden tog kongressen hul på debatten om, hvordan lærerne kan få afskaffet Ny Løn

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Løn var ikke på dagsordenen. Alligevel endte en lang debat med, at kongressen vedtog, at DLF gennem de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) skal arbejde for et nyt lønsystem, hvor det ved en central aftale sikres, at alle afsatte midler anvendes.

Gordon Ørskov Madsen, Århus Lærerforening, foreslog, at DLF skal gå forrest i et opgør mod Ny Løn.

»Vi behøver ikke længere overbevise hinanden om, hvor elendigt lønsystemet er«, sagde Gordon Ørskov.

Han foreslog, at DLF i stedet brugte tiden frem til næste års kongres på at arbejde for, at KTO vedtager en række fælles principper, som vil betyde, at Ny Løn bliver afskaffet. Til næste år skal kongressen så vedtage kravene til det følgende års overenskomstforhandlinger. Her er løn på dagsordenen.

En lang række talere var på talerstolen for at støtte Gordon Ørskovs forslag. Her­iblandt en række fagligt aktive DLFere, der de seneste måneder har udsendt løn­aviser for at skabe debat om et nyt lønsystem.

Hovedstyrelsen kom med et forslag til en kongresvedtagelse, hvor ordene »opgør med lønsystemet Ny Løn« var taget ud. For, som Anders Bondo sagde, så har flere grupper blandt andre skolelederne gavn af Ny Løn.

Men hovedstyrelsen ville gerne være med til at arbejde for, at KTO fastlægger principper for et helt nyt lønsystem. Forlodsfinansieringen skal afskaffes og de centrale generelle lønaftaler sikre real­løns­udviklingen for alle de kommunalt ansatte. Det skal være muligt at finde et lønsystem for de enkelte grupper, som passer til deres arbejdskultur, men hovedstyrelsen vil­le ikke være med til at sige nej til lønforskelle mellem forskellige jobfunktioner:

»Så har vi kun generelle lønstigninger og skalaløn tilbage. Det er ikke hensigtsmæssigt«, sagde Anders Bondo.

Kongressen vedtog og­­så, at KTO skal arbejde for, at de penge, som bliver afsat ved forhandlingerne, uden undtagelse skal ende på læ­rernes lønkonti. En bedre aftaleret skal sikre, at arbejdsgiverne ikke kan beholde pengene i kommunekassen, hvis lærere og arbejdsgivere ikke kan blive enige.

Nyt lønsystem:

Danmarks Lærerforening fortsætter sit medlemskab af forhandlingsfællesskabet KTO for at kunne medvirke til, at fællesskabet udvikler en fælles politisk strategi for løn, som sikrer reel aftaleret på alle lønmidler. Lønstrategien skal derfor indebære, at KTO fastlægger principper for et nyt lønsystem.

Danmarks Lærerforening arbejder for følgende:

* At de centrale generelle lønaftaler sikrer reallønsudviklingen for alle medlemmer af KTO-organisationer

* At KTO sikrer en tilstrækkelig ramme, og at forlodsfinansiering afskaffes

* At de enkelte medlemsorganisationer kan aftale betingelser for lønnens udmøntning inden for organisationernes specielle aftaler

* At det ved central aftale sikres, at alle afsatte midler anvendes

* At organisationernes ret til og mulighed for at placere aftalekompetencen styrkes

For folkeskoleområdet skal lønnen understøtte den kollektive opgavevaretagelse, hvor alle funktioner er nødvendige.