Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den 14. september skal der vælges ny tillidsrepræsentant på 10.-klasse-skolen i Helsingør.
'Jeg vil ikke betale for at være tillidsrepræsentant - det er rent principielt', siger Jens Christy, der har besluttet sig for at gå af i utide, fordi han mister omkring 2.500 kroner om året i undervisningstillæg plus pension ved at være kollegernes tillidsvalgte.
Det handler om det nye lønsystem, hvor der gives tillæg for undervisningstimer mellem 350 og 750 timer om året. For lærere med mere end otte-ni års anciennitet drejer det sig om fire-fem kroner i timen, for de yngre overenskomstansatte om knap 22 kroner i timen. Som tillidsrepræsentant har man ikke mulighed for at undervise lige så mange timer som kollegerne, og derfor anerkender Kommunernes Lønningsnævn da også, at kommunerne kan give tillidsrepræsentanter et løntillæg, der skal sikre, at de ikke sakker lønmæssigt bagud for den gruppe, de repræsenterer. I Helsingør har kredsstyrelsen indgået aftale med kommunen om, at tillidsrepræsentanter får en kompensation svarende til undervisningstillægget for 90 procent af tillidsrepræsentanttiden. Men som tillidsrepræsentant sidder Jens Christy også i skolebestyrelsen og i samarbejdsudvalget, så i alt bruger han 263 timer.
'Hvis jeg underviste i de timer, ville jeg få 5.780 kroner i undervisningstillæg plus pensionsindbetaling. Men jeg får kun kompensation for 160 timer, og det betyder, at der mangler 2.260 kroner plus 15 procent pensionsindbetaling', fortæller Jens Christy.
De fleste tillidsrepræsentanter, i Helsingør og alle andre steder, er tjenestemænd på 'gammel' løn. For dem handler det om langt mindre beløb.
'Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal være fem gange så idealistisk som en tjenestemand', siger han.
Der findes én til overenskomstansat tillidsrepræsentant i kommunen, Lotte Schou på Snekkersten Skole. Hun har ikke gjort oprør som Jens Christy, men siger: 'Jeg kan godt se det synspunkt, at man kan betragte undervisningstillægget som en slags 'smudstillæg', og vi har jo ikke undervisningen. Men i princippet har Jens Christy jo ret. Jeg synes, man på den her måde lægger op til, at det er et kald at være tillidsrepræsentant, og det er ikke rimeligt. Jeg har så taget den beslutning, at jeg ikke længere vil sidde i skolebestyrelsen', fortæller Lotte Schou.
'Det, at vi er klar over problemet, er ikke det samme, som at vi i en forhandling kan tilforhandle os en 100 procent kompensation for undervisningstillægget, hvilket naturligvis var vores forhandlingsoplæg. Modpartens udgangspunkt var væsentligt lavere', siger formanden for Helsingør Lærerforening Elna Lebech. Helsingør Kommunes synspunkt var, at flere undervisningstimer også ville medføre opgaver, der ikke udløser undervisningstillæg.
'Det gælder for eksempel skole-hjemsamtaler, fællesarrangementer for hele skolen, pauser og prøver. Vi kom så med et fedtet skøn, og modparten med et eksklusivt skøn, og så sjussede vi os frem til de 90 procent', siger personalechef i Helsingør Kommune Carsten Jespersen. I Helsingør er der dog fast pauseakkord for alle lærere, så Jens Christy ville ikke få mere pausetid, selvom han fik mere undervisning.
Kredsstyrelsen understreger også, at skolebestyrelsesarbejde, samarbejdsudvalg og pædagogisk udvalg ikke indgår i tillidsrepræsentantakkorden.
'Hvis man vælger at følge DLF's anbefaling om at deltage i det arbejde, ligestilles man med de øvrige medlemmer af udvalgene. Der ydes decentral løn for arbejdet i skolebestyrelsen svarende til cirka 4.000 kroner på årsbasis', siger Elna Lebech og synes, det er en vurderingssag, om man 'mister' lønkroner ved at varetage tillidsrepræsentantfunktionen.
'Hvis det viser sig, at det fremover bliver sværere at få folk til at melde sig til arbejdet, må vi arbejde for, at DLF's overordnede lønpolitik ændres'.
Jens Christy anerkender imidlertid ikke, at den decentrale løn for skolebestyrelsesarbejdet spiller nogen rolle.
'Jeg sidder i skolebestyrelsen som repræsentant for alle ansatte - hvis det var skolesekretæren eller skolebetjenten, der sad der, ville de få den decentrale løn oven i deres almindelige løn', siger Jens Christy og er spændt på, om nogle af hans kolleger vil stille op til valget den 14. september.
Jens Christy sidder i skolebestyrelsen som repræsentant for alle ansatte: 'Hvis det var skolesekretæren eller skolebetjenten, der sad der, ville de få den decentrale løn oven i deres almindelige løn'
Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal være fem gange så idealistisk som en tjenestemand