I klemme i det nye lønsystem

52-årig lærer vendte tilbage til folkeskolen - til en løn, der er 20.000 kroner lavere end kollegernes

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det blev for ensomt at være fuldtidslandmand for den 52-årige Mogens Christensen, som for tre år siden forlod sit job som tjenestemand på slutløn på en skole i Esbjerg for at forsøge livet som økologisk bonde. Derfor startede han for to uger siden igen som lærer, denne gang på Tistrup Skole i Ølgod Kommune - men til en løn, der ligger cirka 20.000 kroner lavere end lønnen til de kolleger, der har tilsvarende anciennitet.

'Jeg havde virkelig glædet mig til at komme i gang, men jeg føler mig lidt som en brik i et spil', siger Mogens Christensen, der ved sin ansættelse gjorde det klart, at han forventede at blive indplaceret på et løntrin, der svarede til hans anciennitet. Problemet er, at Varde Lærerkreds og Ølgod Kommune ikke kan blive enige om, hvordan man fylder hullet ud mellem sluttrinnet i det 'gamle' lønsystem, trin 40, og trin 35, som er sluttrinnet i det nye system. Når man som Mogens Christensen vender tilbage til faget, bliver man placeret i det nye lønsystem. Noget af differencen udlignes ved, at lærere på ny løn får fem gange så meget i undervisningstillæg som lærere på det gamle system, men der mangler stadig omkring 20.000 kroner på årsbasis.

'Vi har tilbudt at give noget mere i løn, men Varde Lærerkreds kræver, at det skal være en ordning, hvor alle får ekstra løntrin per automatik. Det undrer mig lidt, for jeg kan godt forstå, hvis han føler sig lidt snydt', siger konstitueret skoledirektør i Ølgod Kommune Niels Pilely, som ikke vil være med til en generel ordning, fordi ingen kan overskue, hvor mange den vil komme til at omfatte.

På den anden side siger formand for Varde Lærerkreds Kurt Pedersen:

'Vi har foreslået en generel aftale omfattende lærere med et vist erfaringsgrundlag, som så skulle have et antal trin i tillæg'. Ellers kan man forudse nye problemer, når der hen ad vejen dukker andre lærere op på ny løn, men med en portion erfaring i bagagen, vurderer han.

'Det er vores principielle holdning, at vi forholder os til løn i grupper og ikke forhandler løn for enkeltpersoner. Men det er klart, at vi går efter, at han skal havne på cirka løntrin 39 plus undervisningstillæg. Det vil bringe ham op på en løn svarende til hans anciennitet'.

Kommune og kreds har brugt energien hele foråret på at forhandle arbejdstid og er slet ikke kommet i gang med at forhandle ny løn endnu, men Kurt Pedersen håber, at man kommer i gang i september - og at det kan føre til en løsning for Mogens Christensen. Det samme håber Mogens Christensen, for selvom han er glad for sit nye job, er han ikke indstillet på at arbejde til nedsat takst i alt for mange måneder.

I Danmarks Lærerforening konstaterer formanden for fagligt udvalg Jon Kowalczyk, at Mogens Christensen er havnet i et af de huller, der altid vil være ved overgangen til et nyt system:

'Det er selvfølgelig uheldigt, at man ikke centralt har været opmærksom på, at denne situation kunne opstå, men det er klart, at man så lokalt må forsøge at strikke en løsning sammen, så der kommer rimelighed i tingene. Det må i hvert fald ikke være sådan, at man bliver straffet for at have været ude af folkeskolen nogle år og få sig nogle andre kvalifikationer'.

Jon Kowalczyk appellerer derfor også til lærerkredsene om at tænke den situation ind i deres lokale lønpolitik og sammen med kommunerne aftale nogle fornuftige modeller for, hvordan man honorerer erfaring i det nye lønsystem.