Alle får det samme i Ny Løn
I Ramsø får alle lærere et tillæg for at udvikle teamsamarbejdet
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I Ramsø Kommune har skoleledere og lærerkreds taget konsekvensen af lærernes utilfredshed med Ny Løn. Lønnen skal virke motiverende på lærerne, og utilfredsheden skal væk. Derfor har skolelederne og lærerkredsen i kommunen lige før sommerferien indgået en usædvanlig aftale om, hvordan Ny Løn skal fordeles. Alle lærere får det samme tillæg - for at udvikle teamsamarbejdet. De gamle tillæg for blandt andet it-funktioner, udviklingsopgaver og vejledning er afskaffet.
'Vi mener, at den enkelte skal føle sig lønnet for sit arbejde. Vi er godt klar over, at man kan opfatte Ny Løn på mange måder. Men hvis Ny Løn skal være en motivationsfaktor, så skal den jo også virke motiverende. Vi har ikke et politisk manifest. Vi har nogle ansatte, som skal føle sig honoreret for deres arbejdsindsats', siger skoleinspektør ved Dåstrup Skole i Ramsø Kommune på Sjælland, Torben Lind. Aftalen træder i kraft 1. august.
Kan stadig ikke lide Ny Løn
Formand for kreds 42, der omfatter kommunerne Bramsnæs, Gundsø, Hvalsø, Lejre, Ramsø og Skovbo, Marianne Lund, er glad for den nye aftale. Men hun understreger, at hun ikke er blevet gladere for Ny Løn. Den nye aftale er blot efter hendes mening den bedste måde at udmønte Ny Løn på. 'Vi har aldrig været glade for Ny Løn i vores kreds - men vi har naturligvis forhandlet objektive funktionstillæg, da Ny Løn blev en realitet. Og i Ramsø var vi ved at videreføre den gamle aftale, da skolelederne begyndte at tale om, at det jo faktisk er lærernes overenskomstpenge, og at det er rimeligt, at de kommer alle til gode. Samtidig vil skolelederne gerne bevæge sig i retning af selvstyrende grupper. Dette kunne være en måde at begynde at kanalisere nogle midler over til det arbejde på', siger Marianne Lund.
Hun er i gang med at forhandle med fire af de fem andre kommuner i kredsen og ved ikke, hvordan systemet vil blive her. I en af kommunerne fik man sidste gang indført et klasselærertillæg, som hun også er glad for.
2.200 mere om året
Aftalen, som kredsen og skolelederne indgik i juni, betyder, at lærerne på kommunens skoler får 2.200 eller 2.600 kroner mere om året. Forskellen skyldes, at det er lidt forskelligt, hvor store beløb de enkelte skoler har tilbage til tillæggene, når andre krav er opfyldt. Torben Lind er godt tilfreds med, at pengene nu gives til teamsamarbejdet.
'Som det har fungeret hidtil, risikerer man, at man betaler lærerne for at holde op med almindelig klasseundervisning, fordi man honorerer andre opgaver end undervisning med ekstra penge', siger Torben Lind.
'Vejledning for eksempel er jo også undervisning. Men det er rigtigt, at mange lærere har svært ved at forstå, at man skal have ekstra i løn for at deltage i for eksempel udviklingsopgaver - fordi man i forvejen får tid til arbejdet', siger Marianne Lund.
Tillidsrepræsentanterne er godt tilfredse med den nye aftale. 'Baggrunden var, at kreds og skoleledere besluttede sig til at se med helt nye øjne på Ny Løn. Vi har været meget utilfredse med Ny Løn og har protesteret via den lokale avis. Det førte til, at politikerne gik med til at mødes med os for at diskutere. Men nu har vi udsat mødet til foråret, for vi er tilfredse med den ordning, vi nu har fået', siger en glad tillidsrepræsentant på en af kommunens skoler, Else Riis, kommunerepræsentant.
Skoleinspektør Torben Lind satser på, at lærerne nu er tilfredse.
'Det har jo været meningen med øvelsen. Så hvis der nu skulle dukke en ny utilfreds gruppe op, vil jeg blive meget lang i ansigtet'.