A-kasse spørger medlemmer

Brugerne af lærernes a-kasse er med til at formulere spørgsmålene i undersøgelse

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er over 50.000 medlemmer af Danmarks Læreres fælles Arbejdsløshedskasse dlf/a - men de fleste af dem tænker ikke ret meget over a-kassen. Den skal bare være der, hvis man pludselig får brug for den, fordi man mister sit job, vil på orlov eller på efterløn. Men til den tid må a-kassen til gengæld godt levere en ordentlig service, og for at kortlægge hvad medlemmerne mener, ordentlig service vil sige, har kassens hovedbestyrelse besluttet sig for en usædvanlig form for brugerundersøgelse.

'I stedet for at sende et spørgeskema ud til et statistisk udsnit af medlemmerne, har vi besluttet at involvere medlemmerne mere direkte', fortæller forretningsfører i a-kassen, Frank A. Jørgensen.

A-kassen er gået sammen med et firma, der normalt arbejder med kundeanalyser for salgsvirksomheder, men som de senere år har lavet tre tilsvarende undersøgelser for a-kasser, Stig Jørgensen & Partners. I løbet af september-oktober vil der i hver af a-kassens seks regioner blive holdt et fokusgruppemøde. Fokusgrupperne kommer hver til at bestå af 10-15 medlemmer, valgt så de repræsenterer a-kassens forskellige brugergrupper - de langtidsledige, de, der for nylig har haft en kort ledighedsperiode, de nyuddannede, de, der for nylig har haft orlov, efterlønsmodtagerne og den store gruppe tjenestemænd, der meldte sig ind i marts 1992 for at sikre sig retten til efterløn. På fokusgruppemøderne vil den lokale a-kassekonsulent og en ansat fra hovedkontoret i København også være til stede, men kun som lyttere. Her skal medlemmerne nævne alle de emner og problemer, de synes vil være relevante at tage med i den efterfølgende egentlige spørgeskemaundersøgelse, hvor der vil blive sendt spørgeskemaer ud til 5.000 a-kasse-medlemmer.

'Vi spørger også medarbejderne, hvad de tror er de vigtigste områder at kigge på de kommende år, og det interessante er, at der i de tre andre a-kasser viste sig en temmelig stor forskel mellem, hvad medlemmerne så som største problemfelter, og hvad de ansatte troede', fortæller Frank Jørgensen.

Telefonproblemer

Selv har han dog en meget klar mistanke om, hvad der vil vise sig at være det problem, medlemmerne oplever som det største:

'Det er problemerne med at komme igennem per telefon i sommermånederne. I løbet af en måned er der 9.000 medlemmer, der skal have feriedagpenge, og 3.000 nyuddannede, der skal have dagpenge. Dertil kommer de mange lærere i midlertidige job, hvor kommunerne afskediger dem i juli for at genansætte dem 1. august og dermed sparer en månedsløn. Vores sagsmængde bliver tredoblet i skolesommerferien', fortæller Frank A. Jørgensen og understreger, at a-kassen i forvejen arbejder på at få tingene til at glide bedst muligt i den pressede periode - men hvert år er der medlemmer, som må opgive at komme igennem til deres a-kasse per telefon.

Når firmaet Stig Jørgensen & Partners har gennemanalyseret undersøgelsesmaterialet, skal det udmønte sig i en prioritering af indsatsområder for a-kassens fremtidige arbejde:

'Det hele skal munde ud i, at vi ligesom ingeniørernes, sygeplejerskernes og alle andre a-kasser selvfølgelig vil være Danmarks bedste', konstaterer Frank Jørgensen med et smil. Resultaterne vil i øvrigt blive offentliggjort i Folkeskolen og de øvrige fagblade for dlf/a's medlemsgrupper.

Det er dlf/a's hovedbestyrelse, der har sat den store undersøgelse i gang og bevilget over en halv million kroner til den.

'Det er en undersøgelse, der lægger stor vægt på at få medlemmernes reelle oplevelser frem', siger a-kassens formand, næstformand i Danmarks Lærerforening Stig Andersen, der bestemt ikke vil udelukke, at der vil komme problemer frem, som medarbejdere og ledelse ikke var opmærksomme på.

Læs også på dlf/a's nyetablerede hjemmeside: http://www.dlfa.dk