Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Nu skal I passe på, hvordan I udtaler jer - det er snart kommunalvalg", siger en skoleleder til lærerne. "Hvis du ikke kan lide lugten i bageriet, må du jo rejse", siger lederen i en samtale, som en lærer er blevet indkaldt til.
Dette er udtalelser fra lærere i Folkeskolens Lærerpanel, der har svaret på en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse om ytringsfrihed. Og stemningen er ikke rar på alle landets folkeskoler, viser svarene fra de cirka 400 lærere. Nogle steder bliver lærere bedt om at holde deres mund, hvis de er kritiske over for noget i skolen. Flere får direkte at vide, at de ikke må udtale sig til forældre. For eksempel må de ikke sige til forældre, at de ikke har tid til en bestemt opgave.
Undersøgelse: Ytringsfrihed under pres
Dertil kommer en stor selvcensur. Fordi selvcensur bliver skabt i et utrygt miljø, og nogle skoler udgør et utrygt miljø, når det gælder om de ansattes ret til at ytre sig.
"Jeg har aldrig tidligere oplevet en lærergruppe, der spørger så lidt", siger en lærer, der har arbejdet mange år i folkeskolen.
"Vi er pæne piger", siger en anden garvet lærer. Og en kalder lærerne for "alt for artige".
På nogle skoler stemmer lærerne med fødderne, når det bliver for slemt. Og ånder lettet op, når det lykkes at finde job på en skole med en anden holdning til kritik og en bedre stemning.
"Vi er tilsyneladende købt med hud og hår", udtaler en.
"Som offentligt ansat tænker man sig meget godt om, før man udtaler sig", lyder det fra en anden.
Igen - lærere har altså ytringsfrihed. Det står tydeligt i regler og love, og det er pointeret af Ombudsmanden, fordi der har været sager om ytringsfrihed.
Og nej, det er bestemt ikke alle steder, det ser så grelt ud - men der findes kommuner, hvor lærere bliver forflyttet eller bedt om at rejse, hvis de er kritiske. Eller som en ældre lærer nævner: "Man skal være meget loyal over for skolen, hvis man gerne vil have noget at sige til fagfordelingen".
Leder: Ytringsfrihed - det er noget, vi lærer eleverne
Kritik forbudt efter reform
De lærere, som Folkeskolen har talt med, fortæller alle, at folkeskolereformen kun har gjort det værre - nu er der virkelig blevet lukket for kritik på skolerne og i kommunerne. Enkelte fremhæver, at de heldigvis har nogle gode ledere, men at det er forvaltningen, der ikke tåler nogen form for kritik.
"At gå til medierne med en kritik vil være det samme som at bede om en fyreseddel", fortæller en lærer, der er på en skole, hvor kollegerne fint kan tale med hinanden indbyrdes. Men det sker under private former.
På et tidspunkt efter lockouten i 2013 var stemningen så dårlig, at personalet holdt op med at komme til festerne. Og pauser blev nærmest afskaffet, så man mødtes heller ikke i personalerummet længere. Tiden efter lockouten ændrede sig meget til en mere negativ stemning på skolen.
En tillidsrepræsentant fortæller, at hun har måttet skrive ud til lærerne, at de skal huske, at de har ytringsfrihed. En af de interviewede har taget konsekvensen og skiftet job til en privatskole. "Folkeskolen er meget topstyret", siger denne lærer.
Forsker: Ledere skal fyres for at knægte ytringsfrihed
"Skoleverdenen har ændret sig utroligt meget. Der var engang, hvor vi holdt lærermøder, og hvor de fleste mente, at det var godt, når forskellige meninger blev luftet. Nu får vi bare at vide, at vi skal huske at være loyale. Tidligere havde vi ejerskab til det, der skete på skolen. Sådan er det ikke mere", siger en lærer, der har arbejdet mange år i folkeskolen.
En fortæller, at tjenstlig påtale ikke længere hører til sjældenhederne. Lærere indkaldes, hvis de har udtalt den mindste kritik - eller hvis de er kommet til at græde i personalerummet. Det er heller ikke tilladt på den skole.
"Det giver en enorm selvcensur", understreger læreren.
Alle de interviewede lærere i denne artikel optræder anonymt, da de ellers ikke vil udtale sig, og vi på redaktionen mener, det er vigtigt at få disse udtalelser med. Redaktionen kender lærernes navne.