Lærernes lønudvikling gået i stå
Priserne stiger mere end de kommunalt ansattes løn, viser ny statistik. Lønsystemet har spillet fallit, mener DLF
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De kommunalt ansattes løn steg sidste år kun halvt så meget som priserne i butikkerne. Det viser de nyeste opgørelser fra Danmarks Statistik. De kommunalt ansattes løn steg i gennemsnit med 1,3 procent sidste år, mens priserne steg med 2,6 procent. Lærernes lønudvikling ligger meget tæt på den gennemsnitlige lave lønudvikling i kommunerne, viser opgørelserne fra Det Fælleskommunale Løndatakontor, FLD.
DLF argumenterede under overenskomstforhandlingerne sidste år for, at de kommunalt ansattes løn ville blive overhalet af inflationen, hvis man indgik aftalen om generel lønstigning på blot 1,3 procent. Selvom et massivt flertal af lærerne stemte nej til overenskomstforliget, blev det alligevel vedtaget af et lille flertal af medlemmerne af de kommunale ansattes forhandlingsorganisation KTO.
Historisk set er der altid en lav reallønsstigning i det år, der er forhandlet overenskomst. Sådan er det, fordi kommunernes budgetter er lagt, når forhandlingerne går i gang. Men sidste år var der altså tale om et reallønsfald. DLF mener, at lønstigningerne burde være blevet større, blandt andet fordi der hele tiden bliver frigivet lønmidler, når en ældre medarbejder bliver erstattet af en yngre og billigere. De penge burde også blive udbetalt i Ny Løn, mener næstformand i DLF, Stig Andersen, som er overrasket over den lave lønstigning.
'Vi kan se, at reallønsfaldet er større end det, vi havde kunnet forestille os, da overenskomsten blev indgået. Det er simpelthen uholdbart, at der er så lave lønstigninger det første år', siger han. Han mener, at der i fremtiden bør laves om på de præmisser, der bliver forhandlet overenskomst på.
'Der er behov for nogle systemændringer, så man ikke sidder med armene på ryggen, fordi der er indgået nogle økonomiaftaler med staten og kommunerne, der gør det umuligt for kommunerne at imødekomme rimelige lønkrav', siger Stig Andersen. Også formanden for KTO, Dennis Kristensen, vendte sig i den forløbne uge mod kommunernes håndtering af lønudbetalingerne.
'Løntallene er simpelthen en katastrofe. Det her viser, at de offentligt ansattes løn stort set er gået i stå', sagde han til Politiken.
Løbsk løn i staten
Formanden for KL's løn- og personaleudvalg, borgmester Kjeld Hansen, Herlev, vil ikke forholde sig som arbejdsgiver til det faktum, at de kommunalt ansattes løn kun er steget halvt så meget som priserne. Han understreger, at overenskomsten er overholdt, men at KL og de faglige organisationer, som tilsammen har 'faderskab' til Ny Løn, har en opgave foran sig i at få mere fart på den lokale løndannelse.
'Vi fik et forskningsprojekt om Ny Løn, som præcis viser os, hvor problemerne er. Der er muligheder i lokal løn for en fleksibilitet i løndannelsen, så den bliver udtryk for en lokal prioritering. Det skal ske på et åbent og fælles værdigrundlag', siger Kjeld Hansen og understreger, at der også er to parter i løndannelsen lokalt.
Hvorfor ikke gøre som i staten, hvor pengene til Ny Løn ligger uden for overenskomstmidlerne?
'Staten er repræsenteret i lønstatistikken ved én ting - nemlig ved ikke at have styr på sine lønudgifter. Staten har sprængt alle rammer', konstaterer Kjeld Hansen.
mbjensen@dlf.org og kravn@dlf.org