Illustration: Pernille Mühlbach
Guide til den gode ansøgning
Hvad skal din ansøgning indeholde, og hvordan skal den bygges op? Lærernes a-kasse hjælper dig med den gode ansøgning.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er vigtigt at fange arbejdsgiverens interesse blandt bunken af ansøgere. Lærernes a-kasse har flere vejledninger, som kan guide dig på vej. Vi lægger ud med opbygningen:
Overskriften
Fang arbejdsgiverens opmærksomhed med en spændende overskrift, hvor du med få ord får fortalt, hvem du er, og hvad du gerne vil. a-kassen foreslår for eksempel »Maratonløbende matematiklærer mangler …« frem for klichéer som »Vedrørende stillingen som matematiklærer«.
Hvorfor dem?
Start med at argumentere for, hvorfor du gerne vil have lige præcis denne stilling på denne skole - hvad det er ved den, som interesserer dig. Færdiggør sætningen: »Stillingen er lige mig, fordi …«, og få de gode grunde skrevet med i ansøgningen. Vis, at du vil dem.
Hvorfor dig?
Hvorfor er det lige netop dig, de skal ansætte, frem for de andre? Skriv om dine kompetencer - gerne med konkrete eksempler fra dine tidligere stillinger eller praktikker. Hvornår har noget virket særligt godt? Hvilke kompetencer har du tænkt dig at bringe med videre til denne stilling? Fortæl om det, hvis du har lavet et vellykket trivselsprojekt eller et godt undervisningsforløb - især hvis det også kan bruges i den stilling, du nu søger.
Hvem er du?
Skriv lidt om dig selv - hvem du er som person, og hvordan du arbejder. Hvad er dine værdier, kan du samarbejde, og hvilke ord kendetegner dig?
Til sidst …
A-kassen råder dig til at slutte af med en sætning, som lægger op til videre kontakt, for eksempel: »Jeg håber at få lov til at uddybe, hvorfor jeg brænder for …« eller »På kort sigt vil jeg glæde mig til en samtale. På længere sigt vil jeg se frem til et spændende samarbejde«.
A-kassen har også en række mere generelle råd til din ansøgning:
Vis, hvem du er
Lad din personlighed skinne igennem, for eksempel gennem sproglige vendinger, erfaring eller holdninger. Pas på med at skrive en alt for generel ansøgning.
Godt layout
Det kan virke simpelt, men godt layout med masser af luft om teksten virker. Begræns din ansøgning til maksimalt én side. Og sørg for at få nogen til at læse korrektur, for du kan have stirret dig for blind på teksten til at se slåfejlene.
Positivitet
Slutteligt råder a-kassen dig til i hele ansøgningen at være positiv, åben og ærlig. Fokusér på, hvad du kan, og hvad du er god til, frem for den del af stillingsopslaget, du måske ikke kan - endnu.
Find flere tips og se eksempler på ansøgninger på dlfa.dk