"Jeg er sikker på, kravet bliver en central del af de kommende måneders forhandlinger - og realiseret allerede fra næste skoleår", lyder det fra Anders Bondo Christensen.

Finanslov: Bondo tror stadig på milliard til skolen

Der står intet om en ekstra årlig milliard til folkeskolen i regeringens finanslovudspil. Men lærernes formand forventer, at de kommende forhandlinger ender med, at partierne bliver enige om at tilføre skolen den meget omtalte milliard.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De radikale, SF og Enhedslisten har både før og efter valget krævet en ekstra årlig milliard til folkeskolen på regeringens første finanslov.

Regeringen har ikke på noget tidspunkt offentligt kommenteret på støttepartiernes krav. Derfor var alles øjne i skoleverdenen rettet mod finansminister Nicolai Wammens (S) præstationen af regeringens finanslovsudspil.

Svaret var umiddelbart nedslående. I udspillet har regeringen ikke øremærket ekstra midler til folkeskolen. I stedet har regeringen afsat en forhandlingsreserve på 2,1 milliarder kroner, som regeringen og støttepartierne skal forhandle om i den kommende tid.

Regeringens finanslovsudspil er uden skole-milliard 

Til pressemødet sagde Nicolai Wammen, at han forestiller sig, at de 2,1 milliarder kroner blandt andet kan gå til områder som uddannelse, velfærd, den grønne omstilling, bedre minimumsnormeringer og kultur.

Pengene kan dermed ende med at skulle fordeles ud en række områder. Trods den melding forventer lærerens formand Anders Bondo Christensen stadig, at folkeskolen ender med at få en økonomisk indsprøjtning på en milliard om året.

KL-formand: Vi må erkende, at vi har slidt på hinanden

"Jeg er sikker på, kravet bliver en central del af de kommende måneders forhandlinger - og realiseret allerede fra næste skoleår. Vi har netop i disse dage kongres i Danmarks Lærerforening, og i går var Jacob Bundsgaard fra KL gæstetaler. Han understregede meget klart, at vi SKAL i mål med en solid arbejdstidsaftale. Så opbakningen fra regeringen er afgørende for, at vi sammen kan finde løsninger, når vi forhandler i foråret", lyder det fra Anders Bondo i en pressemeddelelse. 

Rosenkrantz-Theil: "Nu skal vi have elefanten ud af rummet"

Lærernes formand noterer sig også, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil tidligere i dag på lærernes kongres i København understregede regeringens opbakning til Ny Start-samarbejdet.

"Undervisningsministeren har netop været på talerstolen her på vores kongres. Igen sendte hun en klar invitation til et samarbejde om folkeskolen. Sammen med støttepartiernes forslag skaber det et godt grundlag for en "Ny Start". Derfor er det nu, der skal slås søm i en aftale, så forbedringerne allerede kan mærkes til næste skoleår. Det vil gavne både børn, forældre, lærere og kommuner".

Tilføjet kl. 15.02

SF er skuffet over udspil

På sin Facebook-profil skriver SF's undervisningsordfører Jacob Mark, at han er skuffet over regeringens finanslovsudspil. 

"S vil være børnenes parti. Men de sparer puljen til de mest udsatte skoler væk. De sparer 300 mio på de frie grundskoler. De sætter ikke penge af til  de ting, de har lovet på børneområdet. Og på uddannelsesområdet er den helt gal, men det vil jeg vente med at kommentere til senere".

Ifølge Jacob Mark betyder udspillet, at de kommende forhandlinger ser ud til at blive vanskelige. 

"Det bliver nogle svære forhandlinger. Vi vil bruge vores 14 mandater, så godt vi kan. Men med det her udspil bliver det hårdt arbejde", skriver han.